ТОП-5 дистрибутивів Linux | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

ТОП-5 дистрибутивів Linux

Лютий 11, 2021 linux
Linux distributions

Коли є такі конкуренти як Windows і Apple, Linux робить все, щоб уникнути їх помилок і зробити операційну систему приємною для використання і для девелоперів, і для звичайних користувачів.

Linux відомий тим, що пропонує безліч налаштувань і можливостей системи. Це безпосередньо впливає на розробку дистрибутивів. Вибір дистрибутива повністю залежить від ваших уподобань і цілей. Адже, якщо ви тільки починаєте свою роботу з Linux, важливо визначити, з чим вам буде зручно працювати. Може бути так, що ви шукаєте високий рівень безпеки, або зовнішню схожість з macOS і Windows, або можливість налаштувати систему і ядро. Нижче ми зібрали 5 поширених дистрибутивів для початківців.

  1. Ubuntu

Ubuntu

Це один з найпопулярніших дистрибутивів і серед початківців, і серед досвідчених девелоперів. Цю ОС створила та підтримує компанія Canonical. Система user-friendly для всіх користувачів і легка в установці за допомогою майстра установки.

За замовчуванням стоїть звичайна оболонка GNOME, разом з ним йдуть текстовий редактор, браузер, поштовий клієнт, програми для презентацій і електронних таблиць. Також при бажанні можна швидко встановити необхідні додатки.

  1. Elementary OS

Elementary OS

Спочатку Elementary OS був простим набором тем для дистрибутива Ubuntu. Не всім користувачам подобалася тема GNOME, тому був створений Elementary OS з більш привабливими оболонками. В основу закладено простота у використанні і красивий зовнішній вигляд.

Разом з дистрибутивом йдуть браузер Epiphany, кілька інструментів і програм, необхідних для роботи. Решта програми вам доведеться встановлювати окремо з центру додатків AppCenter.

  1. Debian

Debian став одним найперших ОС. Система була випущена у 1993 році. На її базі були побудовані інші операційні системи Unix. Цей дистрибутив працює з різними апаратними платформами та пропонує велику кількість додатків в репозиторіях.

Крім того, у Debian одна з найнадійніших ОС завдяки перевіреним пакетам. Це стало причиною, з якої дистрибутив часто використовується для корпоративних серверів.

  1. Linux Mint

Linux Mint був спеціально розроблений для тих, хто тільки знайомиться з Linux. Сама операційна система працює на базі Ubuntu, але разом з тим пропонує багато налаштувань і можливостей. Також дистрибутив не складно встановити. Розробники включили в Linux Mint необхідні кодеки та плагіни. Усі драйвери визначаються та встановлюються системою автоматично.

  1. Manjaro

Цей дистрибутив працює на базі Arch Linux. Хоч дистрибутив Arch Linux і більше націлений на досвідчених фахівців, самим Manjaro можуть користуватися новачки в цій сфері. Цьому сприяє user-friendly інтерфейс і велика кількість ГІК-додатків (графічний інтерфейс користувача).

Новачки зазвичай працюють із середовищем типу KDE, GNOME, Xfce. Якщо ж ви досвідчений розробник і хочете підлаштувати оточення під свої бажання, можна використовувати Net-версію без графічного середовища.


Навчальний Центр «Мережні Технології» допоможе освоїти інструменти, дистрибутиви, адміністрування та підтримку Linux на наших курсах. Знайдіть необхідний курс на сторінці або ж проконсультуйтеся з менеджером УЦ..