Хто такі DevOps фахівці? | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Хто такі DevOps фахівці?

Січень 15, 2021 devops курси devops інженер

На сьогодні DevOps інженер – одна з найнеобхідніших позицій в компаніях, де розробляються продукти. Чому так? Щоб відповісти на це питання, для початку нам необхідно розібратися із самою методологією і DevOps інженерами.

Що таке DevOps?

DevOps або ж Development Operations – це не просто професія, а певна методика для розв’язання проблем у взаємодії між командами експлуатації та розробки. До виникнення DevOps була наступна ситуація: розробники запускали код в продакшн, при виникненні будь-яких проблем у команди експлуатації, відповідальність перекладалася на першу команду. Це призводило до того, що багато продуктів випускалися з запізненням або ж з вадами. Також на кінцевий продукт впливало і велика кількість змін, яких важко було відстежити в процесі продакшена.

Методологія DevOps була створена для розв’язання подібних проблем. Іншими словами, DevOps – це міст між командами розробки та експлуатації.

Тоді хто такі DevOps інженери?

DevOps інженери – це фахівці, які розбираються з усіма можливими процесами циклу розробки й експлуатації. До них відносяться: розробка, тестування, архітектура продукту, оцінка ризиків захисту, різні способи автоматизації, підтримка продукту як до, так і після випуску. Більш того, фахівець розуміє, як працюють обидві команди розробників і експлуататорів.

DevOps умовно ділиться на кілька субролей:

  • Build Engineer – професіонал, який відповідає не тільки за збірку коду, але і за розбір конфліктів і підтягування різних залежностей;
  • Release Engineer – людина, яка відповідає за доставлення коду від команди розробників в продакшн, за фінальну гілку для тестування та ін.
  • Automation Engineer – фахівець, який працює над автоматизацією всіх продуктів.
  • Security Engineer – людина, яка відповідає за коректність тестів з безпеки, перебування слабких місць в компонентах продукту.

На ділі ж всі ці субролі виконує одна людина або ж кілька ролей інший фахівець. Буває так, що розробник може виконувати завдання Build Engineer. А з автоматизацією працюють системні адміністратори. В результаті DevOps інженер тільки автоматизує та робить остаточне опрацювання та автоматизація виробництва та доставки коду в продакшн.

Які знання необхідні для DevOps?

Навички DevOps інженери здаються неосяжними, але з хорошою базою Навчального центру «Мережні Технології» буде простіше вивчити й інші аспекти цієї професії. Пам'ятайте, щоб бути потрібним DevOps інженером у 2021 році, необхідно знати та розбиратися в:

  • Мовах програмування
    Спеціаліст повинен знати хоча б одну мову з C ++, C, Rust, Python, Go, Node.js, Ruby. Це необхідно для автоматизації певних процесів.
  • Операційних системах
    Вам необхідно буде розбиратися в роботі ОС, основні концепції побудови мережі, файлової системи, основи POSIX, управлінні пам'яттю, терміналах на різних ОС і іншими процесами.
  • Мережі, протоколах, безпеці
    Так само як знання криптографічних протоколів SSL / TLS, різниця між HTTP і HTTPS, протокол віддаленого управління сервером SSH і ін.
  • IaC (Infrastructure as Code)
    Ця частина роботи включає в себе контейнеризацію, управління конфігурацією, оркестрації контейнерів. Для того, щоб стати кваліфікованим DevOps інженером, потрібно постійно вдосконалювати свої знання, навички та вміння. Важливо вміти працювати одразу з декількома платформами, інструментами, та знати кілька мов програмування. Які знання необхідні, щоб стати адміністратором DevOps, та які обов’язки включає професія DevOps, читайте в нашій статті: Адміністратор DevOps: роль та обов’язки

Це лише частина тих необхідних навичок і знань для розуміння професії. Можна почати з навчання основ методології DevOps на курсі NT-DevOps. Крім цього Навчальний центр «Мережні Технології» надає й інші курси, пов'язані з DevOps.


 

DevOps інженер – це той фахівець, який завжди шукає нові знання, можливості та варіанти для поліпшення процесів розробки й експлуатації. Навчальний центр «Мережні Технології» допоможе зробити перші впевнені кроки у сфері DevOps – зв'язатися з нами.