Аудит та моделювання бізнес-процесів | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Аудит та моделювання бізнес-процесів

Прагнення до високої ефективності управління проектами іноді вимагає змін вже сформованих бізнес-процесів на підприємствах та в організаціях. Така зміна має здійснюватися в кілька етапів, важливими з яких є аудит наявних та моделювання бізнес-процесів, а також розробка та впровадження нових бізнес-процесів.

Аудит бізнес-процесів дозволяє описати наявну систему взаємовідносин між структурними підрозділами організації та між співробітниками. Він здійснюється в разі, якщо власники бізнесу не задоволені економічним результатом роботи організації, структура витрат незрозуміла, а система управління непрозора. Аудит дозволяє визначити ситуацію «як є» та використовувати результати як початкову точку для подальших змін. Він здійснюється в кілька етапів, головними з яких є аналіз документації, проведення інтерв'ю зі співробітниками, створення звітності та подання результатів. При проведенні аудиту враховується специфіка бізнес-діяльності організації. Окремо можуть розглядатися пропозиції товарів та послуг з точки зору їх актуальності, територія та локації, на якій працює організація, цільові аудиторії, на яких сфокусована її діяльність, компетенція персоналу, оптимальність процесів взаємодії всередині організації.

Після аудиту можуть здійснюватися процедури моделювання бізнес-процесів. Моделі допомагають визначити та зрозуміти наявні бізнес-процеси в організації «як є». Також їх можна використовувати для спрощення, оптимізації та покращення керованості. Побудова моделей здійснюється на основі попереднього аудиту за допомогою різних методик та інструментів, наприклад, графічних IDEF, BPMN, ARIS, ArchiMate, MindMap та інших. Також можуть використовуватися додатки Visio, ARIS, BPWim, ARCHI тощо.

Аудит бізнес-процесів підприємства потрібно здійснювати регулярно, це допоможе стежити за розвитком взаємодій між бізнес-одиницями в компанії. Навчитися цьому можна на спеціалізованих курсах з аудиту бізнес-процесів.