Топ-10 інструментів DevOps | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Топ-10 інструментів DevOps

Якщо ви тільки починаєте свій шлях у вивченні методології DevOps або ж плануєте розширити знання в цій сфері, вибір інструментів може стати проблемним. Щоб спростити вашу задачу, ми зібрали головні 10 інструментів DevOps, які користуються попитом серед фахівців.

  1. Gradle

Gradle - це універсальний інструмент, за допомогою якого пишеться код на Java, C ++, Python та інших мовах програмування. Такі інтегровані середовища розробки, як Eclipse, Netbeans і IntelliJ IDEA підтримують роботу цього інструменту. А Google вибрав його як один з основних інструментів для збору Android Studio.

У Gradle є одні з кращих інкрементних збірок. Більш того, його кеш збірки використовують повторно вихідні дані задач, а Gradle Daemon зберігає дані між збірками. Загалом, за допомогою Gradle ви отримуєте швидку поставку та велику кількість налаштувань. 

Чим займається адміністратор DevOps та які його головні обов’язки - про це читайте в статті: Адміністратор DevOps: роль та обов’язки

  1. Git

Git дуже часто використовується в сфері програмного забезпечення. З його допомогою ви можете стежити за прогресом розробки проекту. При необхідності можна повернутися до попереднього коду – в Git є можливість зберігати різні версії коду. Розробники можуть експериментувати у створенні різних версій і в об'єднанні функцій, коли вони сформовані.

  1. Jenkins

Jenkins – це сервер CI/CD з відкритим вихідним кодом, за допомогою якого автоматизують різні етапи процесу постачання програмного забезпечення. Він популярний через велику кількість плагінів. Завдяки цьому, він може використовуватися разом з будь-яким іншим інструментом DevOps. Інструмент працює на Linux, Windows і Mac OS. Він також встановлюється за допомогою Docker.

  1. Bamboo

Bamboo server

Bamboo – це серверне рішення CI/CD від Atlassian, у якого певні функції схожі на функції Jenkins. Крім цього, є встановлені функції, які потрібно самостійно налаштувати в Jenkins.

Також інструмент працює разом з іншими продуктами Atlassian (Bitbucket і Jira). В Bamboo є вбудовані робочі процеси та середовище тестування Git і Mercurial. Bamboo також пропонує простий інтерфейс з підказками, зручними функціями і автозаповненням.

  1. Docker

Docker – це один з найважливіших інструментів DevOps. З його допомогою можна робити розподілену розробку, автоматизувати розгортання додатків, ізолювати додатки в контейнери. Остання дія робить програми більш мобільними і безпечними. Контейнери Docker можна використовувати замість віртуальних машин.

Взаємозалежності можна упаковувати в контейнери додатки, відправити їх як незалежні одиниці і відкрити на комп'ютері. Крім цього, Docker часто використовується в хмарних обчисленнях.

  1. Kubernetes

Kubernets platform

Kubernetes – це платформа оркестровки контейнерів, яка допомагає згрупувати велика кількість контейнерів в логічні одиниці і автоматизувати їх управління. Відпадає необхідність прив'язувати контейнери до одного комп'ютера. З Kubernetes вони працюють на кластері комп'ютерів.

  1. Puppet Enterprise

Puppet platform

Puppet Enterprise – це крос-платформа для управління конфігураціями. Компанія може управляти ІТ-інфраструктурою як кодом. Puppet Enterprise зручний при управлінні декількома командами та тисячами ресурсами одночасно. Інструмент допомагає розпізнавати функціональні залежності в ІТ-інфраструктурі, знаходить збої та виправляє їх. Головний бонус: більше 5000 модулів, і використовується з іншими популярними інструментами DevOps.

  1. Ansible

Ansible tool

Ansible – це інструмент управління конфігурацією. Цей інструмент схожий на Puppet. Але основні переваги в порівнянні з іншими інструментами –  це простота у використанні. У підході IaC, Ansible використовує простий синтаксис YAML. Ansible також впровадив безагентную архітектуру для більш безпечної та легкої автоматизації управління конфігурацією.

  1. Nagios

Nagios – один з найпоширеніших безкоштовних інструментів DevOps з відкритим вихідним кодом. Завдяки цьому можна простіше контролювати ІТ-інфраструктуру, вести облік подій, збоїв та відключень. Компанії також можуть стежити за змінами в графіках і звітах Nagios. Це допоможе уникнути помилок і збоїв в майбутньому. Nagios пропонує чотири рішення для моніторингу з відкритим вихідним кодом: Nagios Core, Nagios XI, Nagios Log Server, Nagios Fusion.

  1. Raygun

Raygun – це платформа для моніторингу помилок та звіти про аварійне. З його допомогою можна відстежувати проблеми продуктивності в коді, функції або виклику API. Raygun пов'язує проблеми з вихідним кодом і створює загальну картину для їх вирішення.


Більшість з цих інструментів і платформ можна вивчити в нашому Навчальному центрі «Мережні Технології» на курсі NT-DevOps «DevOps методології, вибір платформи і інструментів реалізації». Крім використання DevOps інструментів, в курсі розглядаються основні принципи і практики методології DevOps. Для отримання більш детальної інформації про курс зв'яжіться з менеджером УЦ – контакти.