Топ навичок розробника Python | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Топ навичок розробника Python

Серпень 10, 2022 python курси академія
Скіли для Python

Якщо ви плануєте почати програмування та намагаєтеся зрозуміти, який же найкращий перший крок, то Python — це те, що вам потрібно. Python — чудовий вибір, якщо ви маєте певний досвід кодування або просто досліджуєте ідею навчитися кодувати. Python — це проста для розуміння мова програмування, достатньо універсальна для розробки веб-додатків тощо. Python є найпопулярнішою мовою в Інтернеті. Він постійно розвивається, насамперед у середовищі стартапів, де час і кошти зазвичай обмежені. 

Як мова, Python є аспектно-орієнтованим, тобто існують модулі з різноманітною функціональністю. Отже, спочатку, як і в будь-якій мові, розробник має створити модулі на основі дії «якщо ось це, тоді ось це», і залежно від дії користувача алгоритм генерує окремий блок і надає результат. Розробник Python зазвичай має справу з серверними компонентами, зв’язком додатків обчислювальних служб зі сторонніми веб-сервісами та пропонує підтримку розробникам інтерфейсу у веб-додатках. Звичайно, ви можете розробляти програми за допомогою різних мов, але в більшості випадків для цього обирається мова Python. Є багато причин, чому розробники віддають перевагу використанню саме цієї мови:

  • Python добре читається, оскільки він динамічно типізований і вимагає відступів
  • Він має кілька бібліотек, що робить його легкодоступним для розробників
  • Python — це масштабована мова, яка дозволяє легко керувати завданнями будь-якого розміру
  • Він використовується для розробки в тому числі і прототипів та мінімально життєздатних продуктів за дуже короткий проміжок часу

Якщо ви плануєте стати Python developer, то потрібно оволодіти набором навичок, що допоможуть вам розпочати кар’єру в IT.

Ми розповімо про головні хард скіли, що стануть в нагоді тим, хто бажає бути Python розробником.

Хто такий Python розробник

Розробник Python використовує мову програмування, фреймворки та інструменти Python для проектування, програмування та модифікації програм чи веб-сайтів. Обов’язки розробника включають написання коду, розробку та створення додатків/вебсайтів, розробку серверних компонентів, налагодження програм, інтеграцію рішень для зберігання даних та ін.

Розробник Python тісно співпрацює з аналітикою та аналізом даних, щоб сформулювати необхідні відповіді на запитання. Обов’язки, які має виконувати спеціаліст, що обіймає посаду розробника, відрізняються залежно від вимог роботодавця. Деякі розробники Python обирають фріланс та самостійно підбирають собі проекти й можуть працювати одразу над декількома проєктами в кількох компаніях.

База Python

Будь-який IT-спеціаліст починає свій кар’єрний шлях з вивчення основ програмування з нуля. Ви повинні оволодіти всіма основними поняттями, які є фундаментом для будь-якої мови програмування: змінні та типи даних, структури даних і алгоритми, цикли, умовні та керуючі оператори, обробка модулів і файлів, знання баз даних.

Після оволодіння цими поняттями ви можете вибрати для себе кар’єрний шлях. Адже розробник Python може працювати аналітиком даних, спеціалістом з обробки даних, інженером з машинного навчання, інженером зі штучного інтелекту, QA-автоматизатором та ін. І кожна з цих професій потребує наявності навичок роботи з більш вузьким набором бібліотек, фреймворків, інструментів. Тому з часом, після вивчення основ, ви вже будете працювати над отриманням більш поглиблених навичок, необхідних для досягнення вашої мети.

Досвід роботи з фреймворками Python

Для початку давайте розберемось, що таке Фреймворк.

Головним плюсом використання фреймворка замість бібліотеки є його універсальність. Замість написання коду для кожного проекту, розробники Python можуть знайти у фреймворку вже готові компоненти. Це не тільки економить гроші та час, але й скорочує час виходу продукту на ринок. Фреймворки можна кастомізувати та додавати в них необхідні інструменти для розширення їх функціоналу.

Хоча на ринку веб-розробки доступна величезна кількість фреймворків, в першу чергу існують три типи фреймворків Python, а саме full stack-фреймворк, мікрофреймворк і асинхронний фреймворк.

• Django

Почніть освоєння фреймворків Python з Django. Django — це надзвичайно функціональний, швидкомасштабований фреймворк. За допомогою Django ви зможете розробляти будь-які веб-додатки від невеликих проектів до великих корпоративних веб-сайтів. Django також є найбільш затребуваним фреймворком для проектів, що використовують машинне навчання.

Фреймворк використовує шаблон проектування MVC, тому ви можете самостійно вибрати декілька баз даних, які ви хочете вивчати, наприклад, PostgreSQL, MySQL, SQLite та Oracle.

Якщо ви зовсім новачок і не знаєте, що таке автентифікація, URL-маршрутизація, API та моделі, тоді у вас можуть виникнути труднощі під час вивчення Django, але не поспішайте, наберіться терпіння, ознайомтеся з додатковими ресурсами та зрозумійте кожен рядок коду. Повільно і поступово ви все зрозумієте. Окрім цього, існує величезна спільнота Django, де ви зможете знайти підтримку та відповіді на свої запитання, пов’язані з роботою з цим фреймворком.

 • Flask

Flask — це простий та легкий у використанні мікрофреймворк Python. Для початківців Python програмістів набагато легше навчитися Flask, ніж Django. Навіть новачок зможе за допомогою цього фреймворку швидко створити веб-додаток, використовуючи лише один файл Python. Він не такий потужний і місткий, як Django, але все ж надає такі функції, як підтримка модульного тестування та створення REST API.

• CherryPy

CherryPy, один з найбільш використовуваних об’єктно-орієнтованих фреймворків Python, який має мінімалістичний код. CherryPy дозволяє розробникам Python використовувати будь-які типи технологій для доступу до даних, створення шаблонів тощо.

Бібліотеки Python

Існує стандартна бібліотека Python, що містить набір модулів: написаних мовою С (що розширюють функціональні можливості системи) та мовою Python (складаються з стандартизованих рішень, що вирішують щоденні проблеми кодування). Аби розширити функціонал стандартної бібліотеки Python, розробники використовують модулі сторонніх бібліотек.

Python має кілька виняткових переваг, і одна з них — велика колекція бібліотек. Тільки в одному Python Package Index (офіційному репозиторії ПЗ, написаного мовою Python) налічується понад 350 000 готових пакетів. Кожен з цих пакетів містить набір пов’язаних модулів, які разом забезпечують певну функціональність. Це означає, що незалежно від того, що ви намагаєтесь створити, в бібліотеці вже існує необхідний вам пакет, який може полегшити розробку.

Коли програмісти мають намір щось спроектувати або застрягли в середині проекту, вони мають доступ до всіх цих бібліотек, які містять необхідну документацію та вказівки. Нижче наведено деякі з бібліотек Python, які розробники можуть використовувати у своїх проектах.

• TensorFlow

TensorFlow — одна з найкращих бібліотек Python, створена для виконання високопродуктивних числових і наукових обчислень.

• Requests

Будучи HTTP бібліотекою, Requests має на меті зробити більш зрозумілими завдання розробки та надсилання HTTP-запитів вашим програмам Python.

• Matplotlib

Matplotlib, безперечно, є однією з найуспішніших бібліотек візуалізації для Python, що дозволяє візуалізувати дані різними способами.

• Peewee

Peewee дозволяє розробникам працювати з базами даних, не залучаючись до складнощів з системою керування реляційними базами даних. Бібліотека підтримує багато популярних баз даних, включаючи MySQL, SQLite, CockroachDB і PostgreSQL.

Навички налагодження (debugging)

Python є зручною мовою для початківців, адже вона має простий синтаксис і на ній легко писати код, а потім так само легко і читати його. Бувають випадки, коли під час кодування можуть виникнути помилки, або ж ви намагаєтесь отримати один результат, а в кінці кінців виходить не зовсім той результат, якого ви хотіли досягти. Наприклад, під час роботи з функцією range() може статись помилка «один за одним» (off-by-one error), коли кількість ітерацій покрокового циклу виявляється на одиницю менше або більше необхідного.

В таких ситуаціях дуже важливо мати навички налагодження, тобто усунення помилок в коді. Деякі кроки налагодження полягають у простому друку значень змінних, зміні шляху до програми, зупинці виконання деяких подій і використанні налагоджувача.

Використання Python Shell

Python пропонує власну надійну оболочку, також відому як REPL (read, evaluate, print, loop), що означає, що вона читає команду, оцінює її, друкує результат і очікує наступної команди. Цей текстовий командний рядок Shell дозволяє тестувати код додаткового створення файлу. Розробник Python повинен розуміти, як використовувати цей інтерпретатор Python, оскільки він може скоротити багато часу під час тестування нових фрагментів коду.

Машинне навчання та штучний інтелект

Веб-додатки, що побудовані з використанням машинного навчання та штучного інтелекту можуть бути надзвичайно корисними, а розробники, що вміють використовувати ці технології, користуються попитом серед спеціалістів. Тому розробники Python мають вміти працювати з нейронними мережами, збиранням, аналізом і візуалізацією даних. Знання алгоритмів AI/ML та науки про дані забезпечать вам перевагу під час проходження співбесіди та прийому на роботу.

Серія відео "Python та API: майстер-клас для початківців!"

А далі діло за вами  розвиватись, навчатись, самовдосконалюватись та не зупинятись на досягнутому.