Як стати програмістом в 30+ років? | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Як стати програмістом в 30+ років?

Липень 07, 2021 академія курси

Чомусь найчастіше люди хочуть кардинально поміняти роботу у віці 30+, але багатьох зупиняє страх, що у них нічого не вийде або вже пізно. Але насправді роботу можна і потрібно змінювати в будь-якому віці, якщо ви розумієте, що:

  • Ви не бачите майбутнього з теперішньою спеціальністю;
  • Ви хочете отримувати задоволення від робочого процесу, а не йти як на каторгу.

Дізнайтеся про інші ознаки, коли необхідно змінювати сферу роботи в статті «5 ознак того, що час кардинально міняти роботу».

Якщо це сходиться з вашим становищем, забудьте про те, що щось пізно міняти. Особливо це стосується переходу в ІТ-сферу. Так, починати буде складно, але якщо ви хочете досягнути стабільного майбутнього з хорошою зарплатою, новими враженнями та постійним розвитком, то це того варто. Давайте розглянемо переваги, можливі недоліки й кроки для навчання на програміста.

Переваги роботи програміста

  • Вік не має значення

    Часто в команду 25-річних може прийти 45-річний фахівець-початківець. Люди чудово спрацьовуються і навіть забувають про вік один одного.

  • Зручний графік роботи

    Часто в ІТ-компаніях немає суворого графіка відвідування роботи. Від програміста лише очікують, що він буде виконувати свою роботу якісно і вчасно. А коли і де ви її робите не так важливо.

  • Спеціальність користується високим попитом

    Першу роботу буде знайти нелегко, але з появою досвіду, зміна роботи буде вам не така страшна. Головне постійно розвиватися як фахівець.

  • Оплата праці прив'язана до долара або євро

    Автоматично ваша зарплата буде вищою, ніж у людей, які отримують зарплату в національній валюті. Це стосується і роботи в ІТ-компанії, і на фрілансі.

  • Робота з освіченими та цікавими фахівцями

    Буває так, що люди працюють в нервових умовах, з неприємними та скандальними колегами. Люди терплять і тримаються за місце на роботі, просто тому що не знають куди себе подіти. Навчання на ІТ-фахівця може допомогти з кардинальною зміною умов роботи й життя на краще.

  • Можливість отримувати задоволення від того, що ви робите

    Правильне навчання дасть хорошу базу, хороша база дасть можливість рости далі, знайти роботу з бажаною зарплатою, займатися тим, що вам подобається та жити у своє задоволення без постійних нервових зривів.

    В Академії «Мережні Технології» ми стежимо за тим, щоб наші курси містили всю необхідну основу для роботи починаючого ІТ-фахівця. Відгуки наших студентів тому підтвердження.

Можливі недоліки роботи програміста

  • Необхідно постійно зростати та розвиватися

    Якщо ви не звикли до подібного мислення, то рано чи пізно вам доведеться це зробити, якщо ви хочете чогось досягти в ІТ-сфері. Розробники постійно вивчають нові книги, курси, отримують нові сертифікації та продовжують це робити, щоб бути кращими й ефективнішими, ніж вони були рік тому. Це робиться для поліпшення робочого процесу і підвищення конкурентоспроможності.

  • Висока конкуренція

    Ви не єдина людина, який подумала про привабливість ІТ-сфери. Тому будьте готові, до високої конкуренції на ринку. Це особливо стосується популярних спеціальностей на кшталт Python і JavaScript девелоперів, вебдизайнера, DevOps інженера, розробника мобільних додатків. Тому важливо постійно розвивати себе як фахівця.

  • Маленька зарплата на початку кар'єри

    Подібне є нормою для багатьох спеціальностей. Ви не можете почати як молодший спеціаліст, але при цьому отримувати як старший фахівець з 15-річним стажем. Запасіться терпінням і бажанням досягти поставленої зарплати. Вона не росте за 1 день, для цього знадобитися 1-2 роки, а іноді навіть більше часу. Якщо у вас немає можливості перетерпіти такий стан, то подумайте ще раз перед тим, як приймати різкі рішення.

З чого необхідно почати, щоб стати успішним програмістом в 30+ років?

Обговоріть ситуацію з рідними

Перед тим як остаточно заглибитися в тему з навчанням, обговоріть всі деталі з сім'єю. Якщо ви головний годувальник, ваша зміна в кар'єрі може відбитися на фінансовому становищі, невдоволенні й інших не дуже приємних ситуаціях. Тому необхідно, щоб всі розуміли ступінь відповідальності та важливості подібного рішення.

Створіть грошову подушку

Щоб захистити себе і близьких, ми радимо відкладати гроші, як є можливість, щоб під час навчання і перших етапів роботи на новій посаді ви не відчували гостру потребу в грошах.

Не відкладайте запис на курси

Якщо ви вже більш-менш упевнені у своєму рішенні, не відкладайте запис на курси з програмування на невизначений термін. Чим швидше ви це зробите, тим краще. Шукайте найбільш вдалий курс в нашій Академії та зв'яжіться з нашим менеджером вже сьогодні!

Довго не роздумуйте над вибором мови

Серед топ-3 популярних мов зараз PHP, JavaScript і Python. Перша мова популярна, а значить вам буде простіше шукати рішення, JavaScript варто вибирати, якщо плануєте займатися Front end, а Python – це хороша основа для всіх початківців. Пізніше ви завжди зможете перейти на іншу мову. Також ви можете запитати поради у нашого менеджера, який підбере потрібну мову програмування.

Дізнайтеся які зараз актуальні мови в наших статтях «ТОП 6 мов програмування для вивчення в 2021 році» та «Топ мов програмування 2021 в різних сферах».

Станьте частиною ком'юніті

Там ви можете знайти однодумців і менторів. Разом з ними буде легше мотивувати себе та покращувати знання.

Займайтеся самоосвітою, але і не забувайте за курси

Важливо не тільки читати спеціалізовану літературу, а й проходити курси. Саме на них викладач навчить вас всій необхідній базі, виправить ваші помилки та запропонує додатковий матеріал, який підійде саме вам.

Почніть з невеликого простого проєкту

На ньому ви зможете попрактикуватися та самостійно розібратися в питаннях, які раніше не розуміли в теорії. Більш того, проєкт дасть вам додатковий бонус на будь-якій співбесіді. Він покаже, що ви здатні до самостійної роботи та прагнете розвиватися.


Якщо ви зважилися стати частиною ІТ-сфери, ви повинні бути впевнені у своєму виборі. Адже працювати розробником, тільки тому, що всі так роблять, це не найкращий привід для змін в кар'єрі.

Зважте всі «за» та «проти», а потім вже можете приступати до вибору курсів програмування в нашій Академії. Зараз ми відкрили курси для початківців розробників за напрямками JavaScript, PHP, Java та Front end. За цей час ви зрозумієте, чи підходить вам цей напрямок чи ні. По закінченню тижня ви завжди можете відмовитися від подальшого навчання. Зв'яжіться з нами, і ми поділимося усіма подробицями навчання в нашій Академії. До зустрічі на курсах!