Що обрати – Tilda, Wix, Weblium | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Що обрати – Tilda, Wix, Weblium

Жовтень 26, 2022 no-code digital marketing

Що обрати – Tilda, Wix, Weblium, no code рішення з власного досвіду

Щоб написати цю статтю, мені знадобилося 4 роки досвіду, 25+ лендингів та повноцінних сайтів на конструкторах, дихальні вправи після прильотів та двоє пухнастих котиків, яким потрібна увага, навіть якщо «вдарить» (автор використав більш грубе слово, прим редактора).

Тож маючи практичний досвід, вирішила порівняти функціонал платформ для створення сайтів, з якими працювала, та, може, часом пожалітися на деякі рукожопні можливості цих конструкторів. Тож гайда у мандри українським less code та no code всесвітом.

Tilda

Почнемо з Тільди, яка вийшла з українського вжитку через своє російське походження. Незважаючи на те, що я особисто маю чималий досвід на цьому конструкторі, наразі теж відправила Тільду у забуття. Та як би там не було, ця платформа особисто мені здавалася максимально функціональною – вона добре адаптивна під мобільні версії (до слова, адаптив – це суцільне мракобісся, яке не так і легко здобути), вона має чимало симпатичних шаблонів, а також Zero Block, який дозволяв дотягнути руцями те, що тобі не ок, чи те, що не хоче адаптуватися. Також варто зауважити, що у Tilda неважкі та доволі цікаві можливості анімування в Zero Block. Але є й те, що завжди, м’яко кажучи, дивувало. Це, наприклад, напрямні лінії в Zero блоках. То чому не можна було зробити їх такими, як у Photoshop та інших інтуїтивно зрозумілих графічних редакторах? Бо я справді хочу бачити, тягнучи кудись зображення, чи вирівняла я його відносно інших об’єктів, чи ще тягнути?

Звісно, напрямні, які можна виставити вручну, є. Але ж хочеться бачити, скажімо так, у реальному часі, де ти по відношенню до інших об’єктів. Але то й таке.

Я маю багато досвіду з сайтами на Тільді. І ще нещодавно могла створити лендинг під веб за кілька годин. Але країна творця цієї платформи – як напрямні на Тільді: чому не можна було зробити по-нормальному? 😂. Тож, щоб не спонсорувати бізнес військових агресорів, сорі, Tilda, але прощавай.

WIX

З цією платформою у мене менше досвіду. Але теж маю, що сказати.

Почнемо з переваг: там доволі велика кількість шаблонів, які можна без якихось особливих танців з бубном підлаштувати так, як тобі треба. Все може пересуватися як тобі заманеться і легко збільшуватися-зменшуватися. Також всі елементи легко анімуються за кількома заданими сценаріями на вибір, що безперечно оживляє сайт.

Але є й нюанси. WIX радять використовувати на сайті не більше 100 елементів. Отже, якщо ви раптом не скупилися на об’єкти і в підсумку маєте 300 елементів на сайті, то це ой як вплине на швидкість завантаження вашої сторінки. Маю досвід з одним вебсайтом, на якому було більше 330 елементів, тож коли я підвантажувала редактор мобільної версії і щось хотіла посунути – мене просто зразу вибивало з редактора. І так півночі, поки ти нарешті дотягнеш один блок туди, куди тобі треба у моб. версії. Адаптив і WIX – це як Монтеккі й Капулетті. Реально особисто я маю жахливий досвід з мобільною версією сайтів на WIX. Знов-таки – це з мого досвіду, бо треба було яскраво, гарно та з купою деталей. Але знаю тих, у кого все абсолютно ок з віксом. Тому тут можу сказати одне – кому як зайде. Мені поки не заходить. Але з часом все може змінитися.

Weblium

Створення сайтів не повинно бути складним – так стверджує реклама Weblium. Так отож, друзі! Нескладний – це легкий. І я поки от ніяк не бачу цієї простоти. Думаю, треба тестити далі.

До цього сервісу я приходила двічі. Один раз потицяла менюшку, маючи надію на інтуїтивний інтерфейс і золоті руки, але ні те, ані інше не спрацювало в моєму випадку. Тож сервіс відклала як такий, для якого треба більше часу та уваги.

Пройшов час. Повернулася я до Weblium як до платформи, яка наразі позиціонує себе як краще рішення на українському ринку. Ну, ок, думаю, давай спробуємо. Подивилася кілька туторіалів, зрозуміла, що сервіс вартий уваги до себе, але так і не зібрала на ньому сайт. Якщо порівнювати Weblium з WIX і Tilda, то перший все одно здається мені аж надто перенасичений деталями, на які ти не хочеш мати впливу, але маєш – от вони, роби з ними щось, але ти не знаєш, навіщо щось з ними робити й нахіба тобі ті можливості.

Я все ще уважно придивляюся до цього сервісу, але поки не маю чим похвалитися. Думаю, все ще попереду. Адже заявки у сервісу доволі гучні, тож, думаю, вони мають сильне підґрунтя. Підсумок – треба освоювати!

І наостанок про кілька платформ, які аж ніяк раніше не асоціювалися з конструкторами сайтів, але ось вам!

GoDaddy

Знайомство з GoDaddy як з платформою для створення сайтів відбулося випадково. Я просто купувала домен і побачила, що там можна накидати шаблонний сайт. Підверстала сайт для себе – вийшло більш-менш. Але вже при спробі зробити другий сайт зіткнулася з тим, що шаблонів блоків дуже обмежена кількість і зверстати щось дійсно кастомне практично неможливо. Також всі блоки не піддаються ніякому впливу – розтягнути, зробити меншим – ноу, бейба, облиш.

Із невеликих плюсів – мобільна версія практично прогнозована. Оскільки ти не маєш особливого впливу на десктопні блоки, то й моб. версія виглядає доволі підтягнутою. Тому для мене поки що платформа GoDaddy – це історія про те, що пощастило втиснути у правильний шаблон, що мені було потрібно, тому вийшов сайт. Але на майбутнє – сайти так рідко виходять. Тож радити до використання на постійній основі – я пропускаю.

WayForPay

До цієї платформи тільки почала приглядатися завдяки їхній рекламі. Проте як з сервісом оплати багато працювала з WayForPay і маю тільки позитивні фідбеки. Вони справді дають великий вибір можливостей для інтеграції з різними конструкторами та сервісами, щоб влаштувати вам на сайті або в месенджері зручну оплату для ваших клієнтів. І, звісно, WayForPay прийшли до того, що варто також давати можливість своїм користувачам створювати інтернет-магазини прямо на їхній платформі. Як на мене, логічно.

Тож, WayForPay стане чудовим рішенням для доволі примітивного інтернет-магазину, за який власник не хоче платити. З вас зніматиметься лише комісія за кожну оплату (2,2%) і вам потрібно буде купити домен – і все. У самому конструкторі лендингів можливостей, як ви зрозуміли, небагато. Можна вибрати світлу / темну тему, фон сайту, попереміщати блоки місцями, додати нові блоки (на вибір даються блоки Зображення, Текст, Переваги, Питання та відповіді, Відео та Галерея / Відгуки). Тому щоб мати справді той сайт, який впадатиме в око, вам потрібен буде дуже ок дизайнер або ж просто інший конструктор. Але нагадаю: простота – це вища ціль дизайну 😉. Отже, якщо не маєте амбіцій робити свою виставку дизайну у Парижі, то з упевненістю тестуйте.

Також варто було б поговорити про WordPress, але це не моє, незважаючи на всесвітню популярність та неймовірну кількість можливостей. А що ви думаєте з цього приводу? Як у вас справи з конструкторами сайтів: чим користуєтеся, що зайшло, а що ні?

Автор • Анастасія Пуценко