Тренди кібербезпеки у 2021 році | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Тренди кібербезпеки у 2021 році

cybersecurity trends

У сучасному світі компанія без чіткого планування кібербезпеки – це як банк без належної охорони. Навряд чи клієнти захочуть залишати свої гроші в такому місці. Більш того, як показує статистика за 2020 рік, з періоду початку пандемії значно зросла кількість атак на корпоративні мережі та цінні дані.

За оцінками фахівців за цей рік було зламано набагато більше облікових записів, ніж за всі 15 років. Подібне число було викликано:

  • новими вірусами-вимагачами, які були націлені на різні організації та заклади охорони здоров’я;
  • значним розмиванням кордонів ІТ-інфраструктур через віддалену роботу. У результаті в мережі з'явилося більше слабких місць і можливостей проникнути в неї.

cybersecurity trends

Компанії, які не могли впоратися з подібною активністю, закривалися, а іншим доводилося екстрено впроваджувати нові технології. Швидкі рішення могли та можуть призводити до того, що в ІТ-інфраструктурі можуть виникати нові уразливості. Уникнути подібних сценаріїв можна тільки одним надійним способом – це навчання ваших фахівців ІТ-безпеці. Розгляньмо головні тренди з ІТ-безпеки у 2021 році, щоб обрати необхідне навчання.

  1. Постійні перевірки стану мережі та всіх компонентів

Складні кібератаки відбуваються рідко, адже для цього необхідні гроші та певні технології. Щодня компанії стикаються з дрібними атаками, які автоматизовані й однотипні. Серед таких атак можуть бути фішингові листи співробітникам, вхід у відкритий ssh-порт, автоматизовані зломи веб-серверів, використання однотипних експлойтів до роутера й інших пристроїв. Рішення:

  • своєчасне оновлення ПЗ і ОС;
  • робота з сильними антивірусними програмами та фаєрволом;
  • багатофакторна автентифікація;
  • навчання профільних і непрофільних співробітників основам кібербезпеки.

Ми допомагаємо з останнім рішенням. У Навчальному центрі «Мережні Технології» є авторські й авторизовані курси, які підійдуть і ІТ-фахівцям, і співробітникам, які не пов'язані з побудовою безпечної ІТ-інфраструктури:

  1. Обмеження пересування зловмисника

Навіть якщо зловмисник проник в мережу, у вас завжди є можливість зупинити його подальші дії. Тому компанії все частіше впроваджують архітектуру Zero Trust. Вона охоплює дві ідеї:

  • співробітникам будуть виділяти рівно стільки прав, скільки їм необхідно для роботи;
  • проведення постійних перевірок для виявлення підозрілої або нестандартної активності.

У коло перевірки входять дані, всі користувачі, сама корпоративна мережа, пристрої, рівень навантаження. Організація моделі «нульової довіри» – це багаторівневий процес, який охоплює моніторинг, автоматизацію, контроль дотримання правил безпеки, розмежування мережі на зони та багато іншого. Щоб справлятися з таким обсягом роботи, необхідно розбиратися в широкому спектрі технологій і завдань. Якщо ви розумієте, що вам не вистачає знань в аналітиці, розподілі доступу або в інших сферах кібербезпеки, це питання завжди вирішується за допомогою проходження курсів з ІТ-безпеки в нашому НЦ.

  1. Постійний моніторинг

Чим раніше ви виявите дії хакера, тим більше шансів зупинити його, поки він не вкраде критичні дані. Цей факт засвоїли багато компаній. Тепер вони намагаються впровадити комплексні системи моніторингу, які також варто вивчати, як і будь-яку іншу технологію кібербезпеки.


Тренди можуть змінитися, але важливість кіберзахисту ІТ-інфраструктури тільки зростатиме. Адже навіть незначне ігнорування правил інформаційної безпеки може привести до великих збитків в компанії.

Саме тому ми кожен раз намагаємося охопити всі необхідні міжнародні практики та актуальні знання на курсах з кібербезпеки нашим студентам. Вибирайте саме той курс, де вам необхідно розширити та зміцнити свої знання на практиці. Якщо ви ще сумніваєтеся, яке саме навчання з ІТ-безпеки вам необхідно, зв'яжіться з нашим менеджером. Ми обов'язково підберемо курс і формат навчання.