Як не покинути навчання програмуванню: рекомендації | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Як не покинути навчання програмуванню: рекомендації

Листопад 09, 2021 курси академія

На шляху до освоєння програмування дуже часто постають питання: як розпочати навчання, як виділити час, де взяти сили і як не кинути розпочате? Так і виходить, що бажання може згаснути при перших же невирішених питаннях. Важливо не допустити цього, а допомогти бажанню реалізуватися у якісному навчанні та не охолонути до отримання результату.

7 рекомендацій, як пройти навчання програмуванню і не зупинитися на півдорозі

1. Придумайте план

Коли навколо багато інформації й незрозуміло, з чого потрібно починати, радимо скласти план і чітко слідувати всім прописаним пунктам.

Ваші дії

План потрібно продумати максимально докладно, щоб поділити проходження навчання на невеликі пункти. Це допоможе легко та швидко долати обрані теми з програмування та не зупинятися на півдорозі.

Складання плану радимо прописати в електронному документі у зручній для вас програмі зі швидким доступом у будь-який час. Це можуть бути сервіси Google Excel або Google Keep, чи спеціалізовані програми та онлайн-ресурси, такі як Diigo, Trello, MakeTime, Degreed.

2. Мотивуйте себе

Відсутність мотивації в будь-якій справі зводить нанівець усі починання. Самостійне онлайн навчання програмуванню може бути тривалим процесом, постарайтеся не піддатися бажанню все покинути та поверніть мотивацію.

Ваші дії

Є декілька способів, які допоможуть знову мотивуватися.

  • Для початку просто нагадайте собі, чому почали навчання та якою є мета. Напишіть свою мету на листочку паперу й закріпіть в такому місці, де його завжди буде видно.
  • Проаналізуйте складений план навчання. Визначте, наскільки ви просунулися у своєму навчанні згідно з планом. Навіть один пройдений пункт плану приносить задоволення виконаною роботою.
  • Призначайте заохочення за кожен етап навчання. І що складніше виявиться тема, то більша знадобиться нагорода. Зробіть собі щось приємне або купіть те, про що давно мріяли.
  • Зробіть із навчання змагання з друзями, які також навчаються програмувати разом із вами. Дух змагань може бути чудовим стимулом для швидкого просування далі.

3. Гоніть геть прокрастинацію

Прокрастинація може стати серйозним гальмом у навчанні. Цей стан часто долає перфекціоністів, які бояться не виправдати своїх вимог до отриманого результату.

Ваші дії

Перший крок на шляху до подолання прокрастинації може бути зроблено ще під час складання докладного плану, в якому кожен пункт плану передбачає вивчення нової окремої теми. Невеликі за розміром завдання займають менше часу і виконуються легше. Це допоможе не відкладати проходження теми на потім. Регулярно дотримуйтесь вигаданого плану.

Призначте дату та час проведення заняття для кожного пункту. А ще краще, пропишіть усі пункти плану у календарі з нагадуванням. Дотримуючись графіку навчання кілька тижнів, ви зможете звикнути до того, що заняття проходять у певний час.

Візьміть собі на допомогу людину, яка стежитиме за виконанням призначеного плану. Це має бути близька людина, якій важливі ваші здобутки.

4. Переходьте від теорії до практики

Під час навчання складним етапом стає проходження теорії. У програмуванні читати інформацію про формальну семантику мови, правила написання коду та різні процеси виконання написаної програми з часом стає нудно. Уникнути цього допоможе чергування теорії із практикою.

Ваші дії

Починайте навчання з теорії, підкріплюючи кожен пройдений етап невеликими практичними заняттями. Навіть невелика практика зробить навчання цікавим. Тому намагайтеся перемикатися після прочитаної теми на дії, нехай навіть це буде встановлення редактора або написання одного рядка коду.

Для якісного результату на старті на шляху до освоєння програмування теорії знадобиться більше ніж практики, приблизно у співвідношенні 80/20, але згодом ці цифри можна замінити на 20/80.

Програмування тим і цікаво, що теоретичні знання потрібні лише на перших етапах, а надалі навчання проходить на виконанні завдань різної складності. Якісні курси з мов програмування завжди припускають багато практики.

5. Не бійтеся невдач

Однією з найчастіших причин припинення вивчення програмування є страх перед можливою невдачею та вчиненням помилок. Потрібно зрозуміти, що без цього не обходиться жодне навчання, це нормальний процес розвитку.

Ваші дії

Успішні історії проходження шляху від новачка до досвідченого програміста, описані в інтернеті або розказані знайомими, допоможуть подолати страх провалу. Багато історій можна знайти на різних форумах та сайтах, присвячених програмуванню. Програмісти діляться своїми успіхами якраз для мотивації новачків та допомоги іншим розробникам, які лише у процесі навчання. Шукайте, питайте, прислухайтеся і почнете розуміти, що якщо в інших вийшло, то і ви зможете досягти своєї мети.

6. Знайдіть час на навчання

Найпроблемнішим фактором, який перешкоджає навчанню, є відсутність вільного часу. І неважливо, чи ви сидите вдома, чи ходите на роботу – не вистачає часу ні в кого. Завжди є щось важливе, що потрібно зробити вдома – приготувати поїсти, прибратися, вигуляти собаку.

Ваші дії

Радимо підійти до процесу навчання максимально підготовлено.

  • Організуйте робоче місце з повним комфортом: зручне крісло, безперервний доступ до інтернету, правильне освітлення та наявність навушників для зменшення зовнішніх шумів.
  • Виберіть найкращий час для занять, коли ніхто не стане на заваді проханнями та запитаннями. Якщо хтось із домочадців вдома, домовтеся про те, щоб вас не чіпали певний час. Для працюючих можна для проходження теми виділити пів години в обідню перерву або позайматися на мобільному пристрої дорогою додому.
  • Визначте пріоритети та поставте навчання вище за інші турботи. Для допомоги в цьому згадайте про мотивацію, яку ви обрали для досягнення успіху у вивченні програмування.

7. Звертайтеся за допомогою

Вивчення програмування потребує великих зусиль та організації свого часу. Особливо на онлайн-курсах. Адже при проходженні складних тем завжди постають питання, за якими потрібно довго шукати інформацію на інших ресурсах. Все це затягує за часом процес навчання та демотивує.

Ваші дії

Не соромтеся звертатися за допомогою. Задавайте свої питання на форумах програмістів, запитуйте знайомих та друзів, які вже стали програмістами, знаходьте менторів, які готові допомогти та підтримати. Така допомога буде гарною мотивацією на весь період проходження курсу програмування.

Для успішного вивчення будь-якої мови програмування найкращим варіантом буде записатися на наші онлайн курси програмування, на яких ми завжди надамо потрібну підтримку протягом усього навчання. Інструктор курсу неодмінно відповість на всі ваші запитання та допоможе розібратися у складних темах під час проходження курсів з Front end розробки, Java та JavaScript, Python та PHP програмування. Також ми підтримуємо наших студентів протягом пів року після закінчення курсів.


Зв'яжіться з нами, щоб записатися на наші курси або задати питання.