Як обрати онлайн ІТ-курс й не прогадати | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Як обрати онлайн ІТ-курс й не прогадати

Лютий 11, 2022 академія курси

Онлайн-освіта в останні роки здобула визнання світового масштабу. Особливо важливу роль грають інтернет-курси у розвитку ІТ-сфери. У мережі інтернет пропонується велика кількість онлайн ІТ-курсів з різними програмами, різною тривалістю та вартістю. Багато онлайн-шкіл приваблюють яскравою рекламою, безкоштовними вебінарами, а то й безкоштовними курсами. Але не завжди так добре, як здається.

При виборі курсу рекомендуємо звернути увагу на деякі важливі критерії, які допоможуть отримати після онлайн-навчання бажаний результат.

10 важливих критеріїв при виборі онлайн ІТ-курсу

Формати онлайн-навчання

Під час навчання онлайн важливими є багато елементів, починаючи з підбору самого курсу та відповідного графіка навчання, і закінчуючи вибором формату онлайн-занять.

Є два основних формати онлайн-навчання:

  • Лекції у записі – існує багато ресурсів, на яких пропонують відеокурси у записі з різних напрямків ІТ. Але в такому разі від вас знадобиться високий рівень самоорганізації і достатньо часу, щоб самостійно знаходити відповіді на питання, що виникають у процесі перегляду лекцій. До того ж, якщо це безкоштовні записи лекцій, то спікери зазвичай пояснюють матеріал поверхово і недостатньо для освоєння професії.
  • Лекції в live-режимі – професійні онлайн ІТ-курси завжди пропонують заняття з інструктором у live-режимі, коли можна будь-якої миті ставити запитання та отримувати на них відповіді. Такий формат навчання дасть найкращі результати, тому що інструктором на кожному занятті викладається докладний матеріал за вибраним напрямком з розробленою заздалегідь програмою, в якій крок за кроком ви засвоюєте знання і відразу застосовуєте їх на практиці. Також варто уточнити у організаторів курсів, чи передбачено запис лекцій з доступом до цих лекцій з особистого кабінету, щоб за потреби переглядати відео для закріплення матеріалу.

Вартість навчання та варіанти оплати

Якщо вам пропонують ІТ-курси за ціною, нижчою від ринкової або безкоштовно, значить і якість навчання буде такою ж низькою, як і його вартість. Економія на таких курсах досягається за рахунок низької компетентності інструктора та відсутності фідбека від нього, недостатньої кількості лекцій та насиченості програми навчання корисною інформацією та практичними завданнями.

Кваліфіковані навчальні центри не економлять на таких речах і намагаються навчати максимально якісно та результативно. Високу вартість компенсують можливістю помісячної оплати або оплатою частинами за допомогою банківських сервісів. За такого підходу отримати гідне навчання можуть усі охочі. А якісне навчання дає набагато більше шансів знайти роботу та потрапити до крутої ІТ-компанії після курсів.

Тривалість курсу

У цьому випадку, чим довше, тим краще – не підходящий варіант. Онлайн-курси, які тривають рік-півтора, швидше за все розтягнуті та заповнені непотрібною інформацією. І для того, щоб не кинути річні курси на півдорозі, знадобиться багато самодисципліни та зусиль.

Не варто покладатися і на обіцянки, що ви зможете освоїти професію за місяць. За такий короткий час вам зможуть надати або зовсім мало матеріалу для формування потрібних навичок, або при інтенсивному режимі по 5 занять на тиждень ваш мозок просто не зможе обробляти інформацію.

Оптимальним періодом буде вивчення курсу за 3-6 місяців. Тривалі курси мають бути розбиті на окремі модулі, кожен із яких у середньому триває 2-3 місяці. Наприклад, повний курс по Frontend розробці в Академії "Мережеві Технології" включає 5 модулів, приблизно по 2,5 місяці кожен. За такий час знання закріпляться і сформуються в навички, з якими можна сміливо шукати роботу як джун або починати працювати на фрілансі.

Повнота програми курсу

Звертайте увагу при виборі онлайн-курсів на запропоновану програму. Відсутність опису тем, що вивчаються, має насторожувати – це все одно, що купувати кота в мішку. Докладно розписана програма курсу допоможе зрозуміти, чи підходить вам навчання та дозволить контролювати відповідність тем заявленій програмі під час проходження лекцій.

Досвідчений інструктор

Інструктор на курсах є найважливішою ключовою фігурою. Адже від того, як він вміє доносити матеріал, як спілкується зі студентами, чи має достатній досвід і soft skills, залежатиме сприйняття всього навчального матеріалу та його засвоєння. Важливо, щоб заняття проходили невимушено та цікаво. На сторінці з описом курсу обов'язково повинна бути інформація про інструктора, його фото, досвід роботи та досвід викладання. Хороший інструктор повинен бути практикуючим спеціалістом, на позиції не нижче за middle і мати не менше трьох років трудового досвіду за тим же напрямом, що й курси.

Приклади занять

Перед покупкою курсу необхідно ознайомитись із прикладами занять. Це можуть бути вебінари від інструкторів, відеопрезентації чи надання демо-доступу до матеріалів. Так буде простіше визначитися, чи підходить вам обраний курс та інструктор. А готовність навчального центру ділитися будь-якою інформацією про курси свідчить, що їм можна довіряти.

Підтримка після закінчення курсів

На будь-яких онлайн-курсах має забезпечуватись підтримка від інструктора як протягом усього курсу, так і після його закінчення. Спілкування може проходити в чаті вайберу або телеграму для всієї групи, або інструктор може відповідати на запитання особистих повідомлень. У деяких випадках для підтримки групи призначаються куратори, які можуть відповідати на деякі загальні та організаційні питання. Також вони є сполучною ланкою між студентом та інструктором. Варто уточнити, наскільки активний груповий чат і як швидко відповідає куратор на особисті повідомлення. Інакше можна не отримати відповіді вчасно.

Підтримка після закінчення курсу полягає не лише у спілкуванні з куратором курсів. Показником якісних ІТ-курсів буде надання консультацій щодо складання резюме та пропозицій вакансій з вивченого напрямку від компаній-партнерів до вашого працевлаштування. Потрібно уточнювати це перед вибором курсу.

Пропозиції та обіцянки

Наявність акцій та приємних бонусів на сайтах онлайн курсів є нормальним явищем за великої конкуренції. Часто буває, що пропонують відразу і знижку 50%, і гарантію повернення грошей, і гарантоване працевлаштування після курсу з доходом більше 1000$. Всі ці пропозиції можуть бути приманкою для клієнтів, так званим клікбейтом. Такі обіцянки повинні насторожувати та піддаватися ретельній перевірці.

Можливість додавання кейсів в портфоліо

Навчання на ІТ-курсах неможливе без практичних занять та обов'язкового дипломного проекту. Це, як мінімум, один кейс у портфоліо. Ще краще, якщо після проходження курсів у вас залишиться кілька таких кейсів, тоді і самі курси можна додавати в резюме як досвід роботи, без якого ви не скоро отримаєте оффер. Тому завжди потрібно запитувати, скільки практичних занять передбачається на курсі і чи ця практика буде оформлена як закінчений проект.

Наша Академія "Мережні Технології" організувала авторські курси, намагаючись відповідати всім перерахованим критеріям. Програма кожного ІТ курсу максимально наближена до роботи над реальними проектами в ІТ компанії: особиста та командна робота при створенні та веденні проекту, застосування сучасних технологій та методик, підвищення затребуваних навичок та досвіду.

З нами ви навчитеся тестуванню, розробці або програмуванню з нуля, отримавши після проходження всього курсу сформовану професію. Після закінчення навчання ми залишаємось на зв'язку зі своїми студентами до їхнього працевлаштування за вивченим напрямком, допомагаючи знайти роботу в ІТ сфері.

Запишіться на консультацію або зателефонуйте нашим менеджерам і дізнайтеся, який напрямок ІТ затребуваний на ринку, який курс підійде саме вам.