Список книг по ІТ | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Список книг по ІТ

Верховна Рада України ухвалила закони, що забороняють російську музику в громадських місцях та медіа, а також імпорт й розповсюдження книг з Росії, Білорусі та тимчасово окупованих частин.

Тож ми зробили для вас підбірку якісної літератури про ІТ українською мовою:

Першим в списку буде комплект із трьох книг, які ми дуже радимо до прочитання. Автор Роберт С. Мартін, також відомий як «Дядько Боб». Він -  один з авторів гнучкої розробки програмного забезпечення, відомий міжнародний консультант та письменник, чиї книги стали настільними путівниками для багатьох програмістів. Весь комплект можна придбати в книгарні приблизно за 1500 грн.

1. Роберт С. Мартін, Чиста Архітектура

Якщо користуватись правилами архітектури ПЗ, то продуктивність праці розробників значно зростає. І саме ці правила Дядько Боб розкриває у своїй книзі.

2. Роберт С. Мартін, Чистий Код

Так, поганий програмний код теж працює. Але якщо код не «чистий», то завжди виникають проблеми. Це забирає ресурси на підтримку коду і на пошук проблем. Книга «Чистий код» присвячена хорошому програмуванню. І що найголовніше, тут є реальні приклади коду. Тож якщо бажаєте навчитись відрізняти правильний, чистий код від поганого, та навчитись писати такий код, то це має бути вашою настільною книгою.

3. Роберт С. Мартін, Чистий Agile

Більш ніж 20 років пройшло з Маніфесту Agile. За цей час розуміння методології почало істотно відрізнятись від того, що було на початку. І ця книга – це і є повернення до основ Agile: негроміздкого рішення маленького завдання, поставленого перед невеликими командами програмістів, які виконують дрібні завдання.

4. Ханк Рейнвотер, Як пасти котів

Як мінімум, цю книжку варто прочитати тільки тому, що вона стверджує, що всі програмісти – котики. Але не в тому сенсі, про який ви подумали. Коти, як і програмісти, позбавлені стадного інстинкту. Тож ця книжка вам краще допоможе зрозуміти як керувати командою ІТ фахівців. Тому, якщо ви бачите себе як TeamLead, PM чи ІТ-директор то негайно купіть і прочитайте цю книгу.

5. Томас Кормен, Алгоритми доступно

Якщо шукаєте того, хто найкраще подає вступ у світ алгоритмів – то це Томас Кормен. Текст написаний без перенасичення складними математичними поясненнями, людською мовою. Виглядає так, наче ви попросили знайомого програміста пояснити вам що таке алгоритми і як вони працюють. Ну а перелік тем робить книгу корисною як для студентів, так і для спеціалістів, які хочуть відновити забуті навички чи відкрити для себе нові шляхи.


Проте, ми також радимо вам вивчати англійську, щоб читати технічну літературу в оригіналі. Це завжди краще, ніж переклад.