Успішний мережевий інженер у 2021 році: хто він? | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Успішний мережевий інженер у 2021 році: хто він?

Здавалося б, з масовим перенесенням ІТ-інфраструктури в хмару робота мережевого адміністратора стає менш актуальною. Але, як показує практика, якщо вузький фахівець отримує нові знання, він може замінити фахівця широкого профілю. То який він мережевий інженер 2021 року?

Де працюють мережеві інженери?

  1. Оператори зв'язку, різні сервісні компанії та інші інтегратори.

Платять мало, але ви отримаєте міцну базу знань і досвіду.

  1. Великі підприємства.

Платять досить, але робота буде одноманітною.

  1. Продуктові компанії.

Ви зіткнетеся з різними новими розробками типу DevOps, docker, які можуть в майбутньому автоматизувати роботу мережевого інженера.

Мережевий інженер VS. Системний адміністратор

Ви можете не зовсім розуміти в чому відмінність цих двох професій. Цих відмінностей є кілька. Сисадміни забезпечують стабільну роботу сервера, а мережеві адміністратори забезпечують роботу маршрутизаторів і комутаторів. Але тут справа не тільки в тому, з чим працюють ці фахівці, але і як вони це роблять.

Головна мета мережевих інженерів полягає в тому, щоб мережа працювала стабільно. Адже налаштувати техніку, той же роутер, можна по одній чіткій конфігурації. Якщо ж щось пропустити або зробити не так, як було зазначено, в системі може відбутися збій. Тому кожен мережевий інженер повинен чітко знати технології виробника обладнання, якого вибрала його компанія. Це допоможе ефективно підтримувати техніку, а не виправляти помилки через незнання технології.

Якщо системний адміністратор знайшов в пошуковій системі схему роботи з CISCO і VLAN, у нього не з'являється кваліфікація мережевого інженера.

Власний мережевий інженер VS. Послуги хостинг провайдера

Зазвичай при додатковій оплаті інженери дата-центру налаштують комутатори та іншу мережеву техніку для вашої компанії. Але вся заковика полягає в тому, що хостинг-провайдер - це не ваш ІТ-відділ, і фахівці провайдера не знають всі нюанси організації вашої ІТ-інфраструктури.

Хостинг провайдер без проблем надасть вам в оренду сервера, допоможе розмістити обладнання і навіть надасть managed services. У список послуг також може входити адміністрування інфраструктури, яка не сильно автоматизована і також слабо уніфікується. Це відбувається через те, що така послуга трудомістка і невигідна для інженерів дата-центру. Тому вони будуть робити максимально універсальні настройки, які можуть не зовсім підійти саме вам.

Тому перед тим як на 100% покладатися на хостинг провайдера, вивчіть варіант, якби у вас був мережевий інженер. Просто пам'ятайте, що ваша мережа – це база інфраструктури, якої краще управляти зсередини.

Склалася думка, що зі збільшенням кількості переміщення ІТ-інфраструктури в хмару, потреба в мережевих інженерах може значно знизитись. Адже сама інфраструктура хмари проста, зрозуміла й автоматизована. Але бувають випадки, коли знання і вміння мережевого інженера не будуть зайвими.

Адміністратор знає, як:

  • управляти різними серверами з публічними IP-адресами в загальній мережі без виникнення неполадок;
  • отримати віддалений доступ до VPC з офісу або локальної частини ІТ-інфраструктури.

Що необхідно знати мережевому інженеру у 2021 році?

2020 рік показав, що для мережевого інженера досить роботи, головне, не зосереджуватися тільки на мережі. Адміністратор може працювати як мінімум з ІТ-інфраструктурою в публічній хмарі.

Але щоб успішно освоїти нову сферу роботи, системного адміністратора недостатньо вивчити Python. Для управління ІТ-інфраструктурою в хмарі корисно буде розуміти та працювати з:

  • ansible / chef / puppet або іншими SCM системами;
  • SDN та мережею приватних хмар;
  • адмініструванням Linux як мінімум на рівні молодшого сисадміна, перезапускати проблемний сервіс і написати елементарний systemd-unit;
  • організацією мережевого стека в Linux, мережі в контейнерах і гіпервізорах (lxc / docker / kubernetes).
  • технологією віртуалізації (VMware ESXi, Microsoft Hyper-V)

Навчальний центр «Мережні Технології» допоможе освоїти вам ці знання на курсах:

  Код курсу Курс
Адміністрування Linux
NT-LinOS Адміністрування серверів (адміністрування OS Linux)
NT-LNet Реалізація мережевої інфраструктури на основі Linux-систем
NT-LAdm Інсталяція, адміністрування та підтримка Linux-систем
Контейнеризація
WS-011T00 Адміністрування Windows Server 2019
NT-Docker Контейнеризація та управління на платформі Docker
Технологія віртуалізації
NT-VMware vSphere Розгортання та управління інфраструктурою VMware vSphere
NT-VMware vSphere TS Пошук та усунення несправностей VMware vSphere
M20414 Реалізація розширеної серверної інфраструктури

 


Знання в суміжних областях допомагають швидко адаптуватися до нових хмарних реалій. Більш того, вони дають перевагу мережевим адміністраторам перед фахівцями широкого профілю, які знають тільки загальну інформацію про таку технологію.

Про ці та інші курси нашого Навчального центру «Мережні Технології» можна детально дізнатися у нашого консультанта.