PowerShell: помічник сисадміна | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

PowerShell: помічник сисадміна

Березень 12, 2021 powershell сисадмін
Windows PowerShell

З моменту виникнення утилітів, варіанти Unix-системи були більш розвинені в порівнянні з Windows. Але зі швидким розвитком PowerShell становище значно змінилося.

Що ж робить PowerShell таким привабливим? За допомогою Windows PowerShell можна запросто автоматизувати всілякі стандартні завдання. Більш того, через Windows PowerShell можна:

  • змінювати різні налаштування;
  • припиняти або навпаки запускати служби та сервіси;
  • контролювати обслуговування працюючих додатків.

Головні можливості Windows PowerShell

Перш за все PowerShell – це система, яка працює на межі різних платформ і використовується для автоматизації різних завдань і контролю конфігурацій. Система спочатку працювала на основі .NET Framework, але пізніше Microsoft це поміняв на .NET Core.

Крім цього, за допомогою Windows PowerShell можна реалізувати стандартні команди й отримувати доступ до таких об'єктів як WMI, COM або ж ADSI. Через постачальників (providers) можна отримати прямий доступ і взаємодіяти з існуючими сховищами, реєстрами та файловими системами Windows. Системний адміністратор також з легкістю може вбудувати окремі компоненти PowerShell в різні додатки та графічний інтерфейс з метою виконати необхідні операції. Більш того, якщо ви працюєте з ОС Windows, то ви зможете отримати доступ до багатьох їх інтерфейсів додатків. Повний список можливостей Windows PowerShell:

  • управління процесами та службами;
  • зміна налаштувань ОС;
  • повне налаштування ролей і різних компонентів сервера;
  • контроль над наявними програмними забезпеченнями через інтерфейси;
  • організація сценаріїв автоматизації завдань сисадмінів;
  • встановлення різного ПЗ;
  • вбудовування компонентів PowerShell в інші програми;
  • робота на віддалених комп'ютерах.

Різні версії Windows PowerShell

PowerShell вперше з'явилася у 2006 році в якості невід'ємного компонента Windows, але з наступною появою нових версій стала цілком незалежним продуктом. З року виходу система значно змінилася, тепер з відкритим кодом вона доступна для різних систем: Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003, Windows 7, Windows Server 2008/2008 R2, Windows 8, Windows RT, Windows 8.1, Windows Server 2012 / 2012 R2, Windows RT 8.1, Windows 10, GNU / Linux, Windows Server 2016 і OS X.

PowerShell може також працювати на базі різних апаратних платформ, такі як x86, x86-64, Itanium і ARM.

У 2020 вийшла остання версія 7.0.2. Якщо ви працювали зі скриптами попередніх версій, вони з більшою ймовірністю будуть працювати й в цій версії, але нові скрипти навряд чи будуть працювати на попередніх версіях PowerShell.

Відмінні риси

Навіть з наявністю успішних конкурентних утиліт, Microsoft змогла розвинути ефективну командну оболонку з багатофункціональним середовищем для створення скриптів. Головна відмінність від аналогів Unix – це можливість також ефективно працювати з різними операційними системами, програмними забезпеченнями Windows і платформою .NET Core.

Оболонка PowerShell більше орієнтована на об'єкти. На відміну від спеціальних засобів обробки інформації для аналізу даних, необхідність в обробці відпадає. За допомогою синтаксису об'єкта ви отримуєте швидкий доступ до необхідних даних.

Про інші особливості роботи з об’єктами в PowerShell ви можете дізнатися на нашому вебінарі «PowerShell: робота з об'єктами».

Хто використовує PowerShell?

На сьогодні PowerShell як ніколи необхідний адміністраторам серверів, які працюють на базі ОС Windows. Багатофункціональна консольна оболонка також відмінно допомагає в роботі з VPS/VDS рішеннями.


Якщо ви все ще уявляєте PowerShell як якийсь звичайний інтерпретатор команд, то пора цю думку міняти та детально вивчити його можливості на курсах Навчального центру «Мережні Технології». Вибирайте відповідну опцію серед найближчих курсів.

Щоб дізнатися детально про реєстрацію, участь та інші можливості курсу, звертайтеся до менеджера НЦ – контакти.