Чи знадобиться програмісту математика? | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Чи знадобиться програмісту математика?

Листопад 16, 2021 курси академія

При постановці завдання для програміста керівництво очікує швидкого написання працюючого коду. І найчастіше керівник здатний оцінити тільки старанність розробника, а не якість самого коду. Написані нашвидкуруч рядки коду можуть або працювати повільно, або взагалі не виконувати поставлені замовником вимоги. Тому хорошому кодеру доведеться спочатку формалізувати завдання, поставлені замовником, а потім тільки приступати до розробки програмного коду. І тут вже знадобляться додаткові знання різних дисциплін.

Зараз навчитися мови програмування може будь-яка людина, яка має достатньо бажання і трохи терпіння, і зовсім необов'язково має знання інших дисциплін. Багато успішних програмістів зізнаються, що не вивчали окремо якусь спеціальну дисципліну, як предмет, а лише закінчили курси з вивчення мов програмування.

І все ж додаткові знання дуже часто допомагають стати не просто хорошим програмістом, а досягти рівня крутого кодера, який буде затребуваний на ринку і зможе отримувати великі гроші за свою роботу.

Головною причиною успіху фахівців із додатковими знаннями точних дисциплін є навіть не глибина цих знань, а абстрактне мислення, уміння вибудовувати логічні ланцюжки та проводити аналіз можливих рішень. Можна досягти вищого рівня у програмуванні, якщо продовжувати навчання новим навичкам та розвивати у собі свої здібності.

Програмування та дискретна математика

Якщо говорити про необхідність математики у програмуванні, її можна умовно поділити на три частини.

  • Найчастіше використовується в програмуванні дискретна математика, в яку входить логіка, комбінаторика, теорія чисел, теорія ймовірності і теорія графів. Ця область математики тісно пов'язана зі створенням баз даних, побудовою пошукових систем, шифруванням даних.
  • У разі потреби математичної постановки задачі та її вирішення інколи доводиться вдаватися до таких розділів математики, як диференціальне та інтегральне обчислення, лінійна алгебра, статистика. Глибоких знань не потрібно, але без відповідної математичної бази важко буде зрозуміти знайдену в інтернеті інформацію, а тим більше застосувати її для свого завдання.
  • У деяких випадках можуть знадобитися специфічні знання, які потрібні лише для вирішення завдань із певної прикладної галузі. Знання спеціалізованих розділів математики будуть величезним плюсом лише для тих програмістів, хто пише програми саме у цій галузі.

Ось і виходить, що окремі галузі математики присутні у багатьох етапах програмування. Тому, навіть якщо питання про необхідність математичних навичок при навчанні програмування продовжує бути спірним, варто розуміти, що математика допомагає програмісту у розвитку логічного мислення та написання правильного коду.

І необов'язково вступати до математичних вузів для освоєння певних галузей математики, оскільки існує величезна кількість корисної літератури та цікавого веб-контенту в інтернеті, які допоможуть програмісту освоювати та розвивати свої математичні навички самостійно.

Програмування та теорія алгоритмів

Лише деякі програмісти розуміють, що теорія алгоритмів у програмуванні може застосовуватися щодня. Адже алгоритм – це метод виконання завдання. І від правильності цього методу буде залежати працездатність і ефективність виконання програми. Нікому не потрібна програма, на виконання якої витрачається багато часу та обсягу оперативної пам'яті, або вона не завжди правильно спрацьовує.

Можна написати код, зовсім не знаючи алгоритмів. І він за всіма тестами розробника успішно виконуватиметься. Але у користувача швидше за все він не працюватиме. А якщо й буде, то з помилками. А для того, щоб отримувати хороший результат при написанні коду, потрібно мати хоча б основні поняття теорії алгоритмів, які допоможуть оцінювати складність написаного коду та знаходити ефективніші алгоритми для вирішення поставлених у програмуванні завдань.

Програмування та проєктування

Проєктування, як і теорія алгоритмів, відіграє чималу роль у програмуванні. Передбачається, що проєктуванням у проєкті має займатися проєктувальник. Але насправді виходить, що сам програміст перед тим, як приступити до написання коду, повинен загалом розуміти, які завдання поставлено продуктом і що потрібно отримати в результаті виконання програми. Для цього потрібно мати уявлення про те, що таке проєктування.

У програмуванні проєктування застосовується для розробки програмного забезпечення. Для створення якісного продукту, етап проєктування ПЗ є важливим завданням, яке:

  • визначає організацію написання коду;
  • допомагає оцінювати витрачений на розробку програмного продукту час та його кінцеву вартість;
  • полегшує супровід створення продукту на всіх етапах до кінцевого результату.

Проєктування ПЗ є основою для повноцінного функціонування створюваного продукту та виконання всіх поставлених перед ним завдань.

Багато фахівців у програмуванні успішно працюють у провідних компаніях та пишуть хороші правильні коди, не маючи особливих теоретичних знань із цих додаткових дисциплін. Але, швидше за все, досягли успіху завдяки довгим рокам практики, напрацьовуючи досвід у процесі виконання завдань, виправлення своїх помилок.

Є й інший, швидший шлях досягнення рівня кваліфікованого програміста, не маючи при цьому навичок у дисциплінах, на кшталт математики чи проєктування – доповнювати свої знання курсами з програмування та одночасно самостійно розвиватися в інших супутніх програмуванню областях.

В Академії «Мережні Технології» ми проводимо курси з навчання найпопулярнішим мовам програмування, серед яких Java, Java Script, Python та PHP. Будь-який з них може стати чудовим стартом для досягнення рівня затребуваного програміста.

Для консультації з програм курсів та їх розкладу напишіть або зателефонуйте нашому менеджеру.