QA тестування: що це таке та навіщо його вивчати | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

QA тестування: що це таке та навіщо його вивчати

У міру того, як розвивається сфера розробки програмного забезпечення, збільшується і затребуваність фахівців, пов'язаних з нею. Це стосується не лише розробників. Адже після написання програми потрібні фахівці, які перевірятимуть якість продукту та зручність його використання. Цим займаються QA тестувальники.

Що входить до обов'язків тестувальника?

За визначенням, Quality Assurance engineer – це фахівець, який гарантує якість продукту, що розробляється. Його основним завданням є покрокова перевірка кожного працюючого елемента у програмі на наявність помилок (багів), що допомагає виявити дефекти перед ПО клієнту. Таким чином, саме тестувальники покращують написану програму до досконалості.

Зазвичай, робочий день QA інженера складається зі знаходження помилок та їх опису. Тому важливою рисою будь-якого спеціаліста з тестування є посидючість та уважність.

Можна припустити, що це нудне заняття. Але в кожному проєкті є свої цікаві задачі, які входять до спільних завдань команди, і тестувальники беруть у них безпосередню участь. Хороший тестувальник не сидить на одному місці, а постійно розвивається в цій професії, підвищує свій рівень. Тим більше, що існує не один напрямок у тестуванні.

Різновиди професії QA testing

Після проходження курсу QA почати роботу в IT компанії варто з позиції junior QA. Надалі, набираючись досвіду та освоюючись на новому місці, можна вже визначатися з напрямком у тестуванні для подальшого розвитку.

У QA testing є чотири напрямки:

  • Тест-аналітик (Test Analyst) – визначає у проєкті, що необхідно тестувати, для цього проводить дослідження продукту, складає його логічну карту і розбиває ПЗ на складові, розставляючи при цьому пріоритети у тестуванні;
  • Тест-дизайнер (Test Designer) – на підставі інформації, отриманої від тест-аналітика, вибудовує процес тестування та пише тест-кейси, за якими проводиться перевірка якості програмного продукту;
  • Виконавець тесту (Test Executor) – виконує перевірку ПЗ на наявність помилок за написаним тест-дизайнером тестовим сценарієм та оформляє знайдені баги у спеціальному сервісі (наприклад, Jira) з докладним описом кроків їх відтворення;
  • Менеджер з тестування (Test Manager) – організовує та контролює всі роботи, пов'язані з тестуванням: оцінює терміни кожного етапу робіт, складає план-графік та стежить за його виконанням, контролює покриття вимог тестами та ставить завдання членам команди.

Найчастіше, у маленьких компаніях тестувальник поєднує кілька перелічених напрямів, а іноді й всі чотири. Це дає привід постійно навчатися нового, розвивати себе і займати вищі позиції й, відповідно, отримувати підвищення зарплати.

Як стати тестувальником та з чого розпочати кар'єру QA фахівця?

Зараз багато інформації про те, що професія тестувальника має великий попит та перспективна. І про це говорить не лише статистика популярних інтернет-ресурсів, таких як dou.ua та work.ua, а й думки практикуючих тестувальників та викладачів курсів.

Своєю думкою поділилася з нами інструктор курсу QA: тестування з нуля УЦ «Мережні Технології» Ганна Заіка. За її словами, підвищений попит на тестувальників останнім часом пояснюється числом проєктів, що постійно зростає. Але при цьому збільшуються і вимоги до цієї професії. «Хорошому QA фахівцю потрібно не тільки освоїти технічну частину тестування, але й мати прекрасні комунікативні навички, тому що в цій професії дуже багато різних комунікацій», — вважає Ганна.

За словами інструктора по QA, ця професія відкриває людині одразу кілька напрямків розвитку, а тестувальник – найпростіший спосіб входу до IT сфери. «Це справді хороша точка старту на будь-яку іншу IT посаду за направленнями: QA automation, project management, бізнес-аналітика, розробка, QA management. Так, вивчивши сферу зсередини, тестувальники часто пробують цікавіші для них напрями. І, як і будь-яка інша професія, тестування вимагає постійного розвитку, залучення, спроб пробувати щось нове.»

Ганна вважає, що за належного рівня мотивації перехід з junior на middle займає в середньому рік-півтора, але це залежить ще й від проєкту, а також від особистих зусиль людини.

Її слова підтверджує і працюючий тестувальником у великій IT компанії Олег Романовський, який у 2019 році вирішив змінити професію та перейти до QA. Закінчивши за три місяці літа базовий курс із тестування, він вже у вересні того ж 2019 року отримав оффер від успішної IT компанії на позицію junior. Не минуло й двох років, як він став middle QA на своєму проєкті. «Звичайно, якби я просто виконував свої обов'язки, то не досяг би підвищення так швидко. – каже Олег – Я додатково проходив курси з автоматизації QA, читав багато інформації в інтернеті на тему тестування, задавав питання розробникам у команді. А курси QA мені дали ту базу, від якої я вже відштовхувався.

Своїм прикладом Олег довів, що через тестування можна потрапити до ІТ досить швидко і за кілька років досягти значного розвитку в цьому напрямку. Але починати кар'єру QA інженера завжди краще з проходження курсів. І точно не зупинятися на цьому.

Курс QA: тестування з нуля не вимагає від студентів жодних спеціальних знань зі сфери IT. Для того, щоб розпочати навчання, достатньо лише мати бажання та терпіння. Звичайно, базова англійська знадобиться, але достатньо навіть шкільного рівня.

Заняття проходять у зручному режимі з досвідченим інструктором, яка зрозуміло пояснює теоретичну базу та підтримує студентів протягом усього курсу.


Докладніше про наш курс QA: тестування з нуля можна дізнатися тут або зв'яжіться з нами, і ми відповімо на всі ваші запитання.