10 найкращих порад щодо кібербезпеки у 2023 році | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

10 найкращих порад щодо кібербезпеки у 2023 році

Листопад 23, 2022 кібербезпека cybersecurity

20 червня цього року в Сіднеї, Австралія, пройшов саміт Security & Risk Management, де були озвучені основні прогнози з кібербезпеки. Там було зазначено, що у 2023 році кібератаки на провідні підприємства та стартапи тільки збільшуватимуться. А специфіка загроз змінюватиметься з такою швидкістю, що більшість організацій не встигатимуть та не матимуть достатніх знань, щоб на них реагувати. Щоб максимально убезпечити себе та свою компанію, радимо дотримуватись таких порад.

Порада №1: Вчасне оновлення

Чим старіше ваше обладнання та його програмне забезпечення, тим більше шансів його зламати. Оновлення програм — це не тільки зміна функціонала та усунення недоліків, вони завжди містять нові складові безпеки, змінюють наявні принципи роботи, щоб заплутати зловмисників та знизити ризик злому.

Оновлення програм

Порада №2: Навчання працівників

Людський фактор — це найбільш вразлива складова кібератак. Не тільки ви, як керівник, повинні володіти інформацією про кібербезпеку, а й обов’язково навчати своїх працівників. Є багато безкоштовних курсів, які підвищують інформованість у цьому питанні. Також радимо сформувати чітку інструкцію поводження з даними, щоб спати спокійно.

Learn Cyber Security

Порада №3: Багатофакторна аутентифікація

Це безкоштовний інструмент, якого слід дотримуватися до всіх найважливіших облікових записів та захищених папок. Обов’язково використовуйте складні паролі з 2-факторною авторизацією та біометрію, що значно знизить інтерес хакерів до ваших напрацювань.

Багатофакторна аутентифікація

Порада №4: План “Б”

Майте план на випадок зламу. Один раз розробіть його та інколи відпрацьовуйте. Часто при зламі системи програмне забезпечення може вийти з ладу на тижні, щоб не втрачати гроші, ви маєте знати, що робити в таких випадках.

План Б

Порада №5: VPN

Більшість великих компаній, які мають гібридну форму роботи, для входу в Інтернет використовують VPN. Це дозволяє захистити ваші дані від Інтернет-провайдера.

privecstasy

Порада №6: Фішинг

Атака, яка відома дуже давно, але й досі є загрозою №1 для бізнесів. Цей вид шахрайства розрахований на людську неуважність, щоб дізнатись їх персональні дані, інформацію для сервісів із переказу або обміну валюти.

Компаніям слід більше грошей витрачати на боротьбу з фішинговими загрозами.

Фішинг

Порада №7: Резервне копіювання

Найкраще зберігати дані на шифрованих USB-накопичувачах. Їх використання гарантує вам максимально можливу безпеку при зберіганні та передачі даних. Часто хакери не тільки виманюють важливі дані, а й видаляють чи шифрують їх. З зовнішніми накопичувачами даних ви завжди зможете відновити їх.

Резервне копіювання

Порада №8: Автоматизація безпеки

Чим більше процесів вашої роботи буде автоматизовано, тим легше ними управляти, оцінювати та візуалізувати. Так ви точно зможете проконтролювати, де саме виникла помилка та як її можна виправити чи уникнути в подальшій роботі.

Порада №9: Інструкції з кібербезпеки

Якщо ви не знаєте, як діяти правильно, краще чітко дотримуватись встановлених інструкцій. Так ви точно не допустите помилки, та будете рухатись правильним шляхом. Приклади:

  • Структура Національного інституту стандартів і технологій (NIST).
  • Правила кібербезпеки від СБУ України.

Якщо ви працюєте в галузі охорони здоров’я, фінансів чи державних структурах, слідування правилам допоможе уникнути великих штрафів.

Порада №10: Інвестиції в кібербезпеку

Особливо варто звернути увагу на захист:

  • Конфіденційності. Це вся ваша особиста інформація.
  • Особистих даних.
  • Комп'ютерів та пристроїв. Встановлення антивірусів та інше.

Оцініть наслідки витоку даних та порахуйте суму, яку можете втратити, і яку краще використати на надійний захист.

За даними Forbes, професіонали з кібербезпеки, які володіють навичками хмарної безпеки, можуть отримати надбавку до зарплати в розмірі 15 025 доларів США у 2022 році. Прискорений перехід до хмарних сховищ та інтерес, який постійно зростає, до Інтернет-роботи створюють ще більшу важливість кібербезпеки та змушують компанії мати безперервну систему кібермоніторингу.