Головні поради для розвитку ІТ-безпеки | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Головні поради для розвитку ІТ-безпеки

Квітень 22, 2021 іт безпека
Data protection in company

Сьогодні легковажне ставлення до ІТ-безпеки даних і корпоративної мережі в загальному може привести до серйозних проблем. Поки ви покладаєтеся на стандартні програми й не проходите навчання за новими можливостями інформаційної безпеки, число постраждалих від хакерів зростає щодня. Тут не важливі розміри компанії, жертвою кібершахраїв може стати хто завгодно. Тому ми зібрали 5 головних правил захисту ІТ-інфраструктури компанії.

  1. Навчайте персонал.

Роки йдуть, а одним з найбільш вразливих місць все ще залишаються співробітники компанії. Ми не говоримо про кваліфікованих ІТ-фахівців. В цьому випадку мішенню для хакерів стають співробітники, які користуються обладнанням на рівні звичайних користувачів. Їм приходять фішингові листи, співробітники відкривають їх і в результаті створюють можливість для завантаження шкідливого ПЗ, програм-вимагачів й інших вірусних програм.

Тут існує два варіанти виходу з ситуації:

  • ви самостійно проводите внутрішнє навчання всіх співробітників і розповідаєте про можливі кіберзагрози;
  • ви довіряєте навчання Навчальному центру «Мережні Технології». У нас є авторський бізнес-тренінг NT-SecurityF «Основи інформаційної безпеки для нетехнічних фахівців», призначений спеціально для співробітників, які не пов'язані зі сферами ІТ та інформаційної безпеки.
  1. Захист корпоративних пристроїв.

Існують зовнішні чинники загроз для даних, на які ви не можете вплинути. Серед них крадіжки й втрати пристроїв з важливою корпоративною інформацією. У кращому випадку пристрій просто буде втрачено. А в гіршому випадку шахрай зажадає викуп за повернення пристрою. Щоб уникнути подібного сценарію, ми завжди радимо:

  • нагадувати співробітникам виходити з облікових записів і сервісів, які містять важливу корпоративну інформацію;
  • регулярно створювати резервні копії даних. У разі втрати пристрою, ви зможете швидко відновити необхідну інформацію.
  • впровадити шифрування даних. За допомогою нього ви розпишете певні політики роботи з файлами, карт пам'яті, жорсткими дисками, електронною поштою та іншого. В результаті зловмисникам доведеться витратити час і зусилля, щоб розшифрувати ваші дані.
  1. Розробка сегментованної ІТ-інфраструктури та моніторинг входу користувачів.

За допомогою сегментування ваша компанія зможе управляти ІТ-безпекою та доступами й рівномірно розподіляти все навантаження на мережу. Тут важливо створити якомога більше бар'єрів для проникнення до важливих даних. Навіть якщо хакер проникне в мережу, у вас буде час зреагувати й зупинити подальші дії.

Також важливо проводити постійний моніторинг авторизації в мережу користувачів. Так ви можете швидше зреагувати на підозрілі дії хакера і прийняти рішення для боротьби з атакою.

  1. Забезпечення безпечного віддаленого доступу.

За останній рік багато співробітників стали працювати віддалено, а значить кордони мережі стали більш розмитими. Більш того, співробітник підключається до системи через менш захищену мережу. Тому тут основне завдання ІТ-фахівців організувати роботу відповідно до політики інформаційної безпеки. Вона зазвичай включає в себе:

  • роботу в системі через VPN-з'єднання;
  • впровадження комплексних продуктів для захисту від різних шпигунських, фішинг та інших вірусних загроз;
  • вхід в обліковий запис за допомогою багатофакторної автентифікації.
  1. Навчання ІТ-фахівців.

Те, що ми перерахували вище, це лише мала частина інформаційної безпеки. Насправді це велика сфера, яка постійно розвивається. Тому, якщо ви ІТ-фахівець, який працює в цій сфері, курси з інформаційної безпеки – це  можливість оновити та розширити досвід і раніше набуті знання. Навчальний центр «Мережні Технології» пропонує курси з ІТ-безпеки, на яких ви освоїте і будете застосовувати на практиці:

Курси з інформаційної безпеки проходять онлайн і очно в нашому навчальному центрі. Також ви можете вибрати між заняттями в групі, на корпоративному рівні або ж індивідуально. Якщо ж ви хочете більш детально дізнатися про організацію навчання або записатися на один з курсів, звертайтеся до нашого фахівця НЦ.