Скіли для Java розробника | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Скіли для Java розробника

Серпень 24, 2022 java курси академія
Скіли для Java розробника

Java залишається однією з найбільш популярних мов програмування ще з моменту свого виникнення в 1995 році. Це скомпільована мова з об’єктним кодом, яка не обмежується одним процесором чи машиною, що робить її ідеальною для кросплатформних програм, таких як веб-програми та програмування на стороні сервера. Java є найпопулярнішою мовою програмування для створення додатків для Android. ЇЇ використовують хмарні програми, середовища машинного навчання та технологія Інтернету речей.

Хто такий розробник Java?

Java-розробник - це програміст з програмного забезпечення, який використовує мову програмування Java для розробки комп’ютерних програм, веб-розробки та виконання інших задач на стороні клієнта та сервера.

Java-розробник відповідає за проєктування, розробку та підтримку програм на основі Java. Оскільки Java дуже широко використовується, особливо великими підприємствами, повсякденні обов’язки цього спеціаліста відрізняються, але можуть включати роботу над певною програмою або над кількома одночасно.

Як розробник Java ви, швидше за все, станете частиною ІТ-команди. Залежно від того, як налаштована ваша компанія, у вас може бути одна ІТ-команда або кілька невеликих команд, які працюють над певними проектами.

Завдання та обов’язки Java-розробника

Завдання та обов’язки Java-розробника значно відрізняються залежно від компанії та роботи. Нижче наведено кілька прикладів звичайних обов’язків Java-розробника:

  • Розробка, впровадження та підтримка Java-додатків для критично важливих систем, які часто мають великий обсяг і низьку затримку.
  • Забезпечення високого рівня доступності та продуктивності
  • Участь у всіх етапах процесу розробки
  • Написання добре розробленого, ефективного та тестованого коду
  • Аналіз, програмування, тестування та налагодження програмного забезпечення
  • Управління розробкою програм Java та Java EE
  • Забезпечення відповідності дизайну стандартам
  • Підготовка та випуск випусків програмних компонентів
  • Створення умов із вимог
  • Дослідження альтернатив та технологій
  • Підготовка презентації для архітектурної оцінки

Базові навички Java-розробника

Концепції об'єктно-орієнтованого програмування

  • Об’єктно-орієнтоване програмування має ряд переваг над процедурним програмуванням:
  • ООП є більш ефективним і простим методом програмування
  • Програми мають чітку структуру завдяки ООП
  • ООП полегшує підтримку, зміну та налагодження коду Java, зберігаючи його DRY (від англ. Don't repeat yourself, «не повторюйся»)
  • ООП дозволяє розробникам створювати повністю програми багаторазового використання з меншою кількістю коду та за менший час

Ви повинні чітко знати ці поняття, оскільки вони є основою мови програмування Java.

Дизайн і архітектура систем

Найбільш важливими частинами процесу розробки програмного забезпечення є дизайн і архітектура програмного забезпечення. Будь-який розробник ПЗ, а не лише Java-розробник, повинен уміти зрозуміти загальну картину та продумати завдання, а також вибрати правильну архітектуру та стек технологій для створення програми.

Ви повинні вміти розробляти програмне забезпечення, оскільки це зробить ваш проект придатним для обслуговування та масштабування.

Ви маєте вміти добре розробляти ПЗ з наступних причин:

  • Правильний дизайн системи забезпечує модульність проєкту

Це також дозволяє з легкістю вносити майбутні коригування. Якщо вимоги вашого клієнта змінюються, ви можете будь-коли змінити структуру модуля, а не всього проекту. Це дозволяє виявляти помилки в модулях, а не в усьому організованому та складному коді.

  • Правильний дизайн системи покращує читабельність проєкту

Якщо проект програмного забезпечення передається від одного розробника до іншого, новий розробник повинен мати можливість зрозуміти програмне забезпечення, просто прочитавши дизайн програмного забезпечення.

Внутрішні елементи JVM

Ви повинні приділити час вивченню внутрішніх елементів JVM, наприклад, що таке різні елементи JVM і як вони функціонують, JIT, параметри JVM, збирання сміття та збирачі тощо.

Ви можете створювати як добре збудовані, так і високопродуктивні програми Java, якщо добре ознайомитесь з JVM. Ви також повинні навчитися профілювати свою програму Java і як визначати вузькі місця продуктивності, наприклад, які об’єкти споживають більшу частину пам’яті та ЦП.

Інструменти Java

Розробникам необхідно використовувати окремий інструмент для конкретної роботи в залежності від поставлених завдань. Для Java-розробника корисно розуміти інструменти Java, оскільки це програми, які автоматизують створення виконуваних програм із вихідного коду. Maven і Gradle — два інструменти, з якими повинен бути знайомий кожен.

Веб-технології

Веб-технологія дозволяє легко та швидко створювати динамічний веб-вміст. Розуміння концепції встановлення зв’язку між багатьма комп’ютерними системами за допомогою мов розмітки вимагає більш глибокого розуміння веб-технологій.

Це дозволяє користувачам спілкуватися з хостом для отримання інформації, подібно до того, як працюють веб-сторінки. Такі технології як HTML та CSS, JQuery найчастіше використовуються в проектах.

Контроль версій

Метод запису та керування змінами програмного коду відомий як контроль версій. Системи контролю версій (VCS) — це програмні засоби, які допомагають командам розробників програмного забезпечення керувати змінами вихідного коду з часом.

Системи контролю версій допомагають командам з програмного забезпечення працювати швидше та ефективніше, оскільки розширюються середовища розробки. Існує багато платформ контролю версій: Github, BitBucket, GitLab, BeanStalk та ін.

Інструменти тестування Java

Інструменти тестування Java дозволяють тестувати ваші JSP-сторінки та веб-програми за допомогою інтерфейсу, який не потребує запуску програми у веб-браузері.

Вони підтримують різноманітні дії з тестування, включаючи планування, відстеження дефектів та аналіз. Selenium і TestNG — два інструменти тестування. Ви повинні добре розуміти будь-який із цих інструментів. Вони дуже допоможуть під час тестування ваших програм.

Основні навички Java - розробника

Фреймворки Java

Фреймворки Java є найкращими рішеннями для створення мобільних програм із найкращими функціями та найменшою кількістю коду.

Вони дозволяють створювати та розгортати веб-додатки у Всесвітній павутині єдиним способом, включаючи веб-сервіси, веб-ресурси та веб-інтерфейси API. Spring MVC і Play є двома найкращими Java-фреймворками.

Spring докладає зусиль, щоб уникнути тісних зв’язків (де класи безпосередньо залежать від інших класів та інтерфейсів у фреймворках), покладаючись на анотації.

Наразі Spring побудовано на фрейморку Model-View-Controller (MVC), який розділяє операційний, бізнес-рівень і рівень представлення. Розробники хвалять Spring за простий синтаксис, простоту та за інструменти автоматизованого тестування.

Ви повинні мати глибокі знання про ці інструменти, тому що сьогодні багато мобільних програм базуються на фреймворках Java.

Контейнери додатків

Контейнер додатків Java — це прикладна програма, яка запускає компонент, який є одиницею створення програмного забезпечення.

Контейнери додатків призначені для виконання різноманітних завдань, таких як автентифікація користувачів, логування та встановлення з’єднання з базою даних. JBoss і Jetty є двома чудовими контейнерами програм Java.

Модульне тестування

Оскільки програми мають здатність розширюватись, з часом стає складніше їх обслуговувати та писати для них автоматизовані тести, такі як модульні та інтеграційні тести, які передбачають запуск програми. Тому, розгортання та збирання програми на Java відбувається повільніше.

На цьому етапі в гру вступають такі інструменти модульного тестування, як JUnit і TestNg. Ці фреймворки допомагають швидше писати автоматизовані тести завдяки простому синтаксису та швидкому фідбеку про пройдені тести.

JUnit наголошує на філософії «спочатку тестування», що підвищує продуктивність програміста та стабільність кодової бази, що зменшує навантаження на програміста та кількість часу, витраченого на усунення несправностей.

Ви повинні мати глибокі знання будь-якого з цих інструментів. Майже кожна організація використовує інструменти тестування для тестування програми.

Компоненти Java EE

Розробники можуть використовувати компоненти Java EE для створення програм на стороні сервера. Управління запитами від веб-клієнтів є одними з найпоширеніших труднощів, з якими стикаються корпоративні розробники.

Щоб вирішити цю проблему, Java EE включає API Servlet і JavaServer Pages, які пропонують способи реєстрації дій за допомогою файлів cookie у браузері користувача. Ці API спрощують і забезпечують найкращу відповідь на ці типи проблем. Servlets, Java Beans і Java Server Pages є одними з найважливіших компонентів Java EE.

DevOps інструменти

Знання DevOps є обов’язковим серед найкращих навичок Java-розробника. Безперервна інтеграція (CI), безперервне розгортання (CD) і використання Jenkins в обох процесах є важливими поняттями, які повинен розуміти кваліфікований розробник.

Глибоке розуміння основних інструментів DevOps, таких як Docker, Chef, Kubernetes, Maven і Jenkins, ще важливіше для senior розробників, чиї обов’язки зазвичай передбачають застосування найкращих практик кодування та написання посібників (гайдів) і сценаріїв.

Освоєння принципів SOLID

Акронім SOLID означає наступне:

S означає принцип єдиної відповідальності. Його основна ідея полягає в тому, що клас повинен відповідати лише за одну справу. Коли клас відповідає за вирішення кількох проблем, підсистеми, які реалізують вирішення цих проблем, стають взаємопов’язаними.

O означає відкритий-закритий принцип (Open-Closed Principle). Такі сутності, як класи, модулі та функції, мають розширюватися, але не змінюватися.

L Принцип заміни Ліскова скорочено називається L. Підкласи повинні мати можливість взяти на себе функції суперкласів.

I Принцип сегрегації інтерфейсу. Створюйте власні інтерфейси користувача для кожного клієнта. Клієнти не повинні покладатися на інтерфейси, з якими вони не знайомі.

D означає принцип інверсії залежностей. Залежний об’єкт має бути абстракцією, а не конкретним об’єктом. Модулі вищого рівня не повинні покладатися на модулі нижчого рівня. Не слід покладатися на деталі в абстракціях.

Big Data

Big Data перетворилися на індустрію вартістю трильйони доларів, і типові технології обробки даних більше не можуть працювати з такими величезними обсягами даних.

Вивчення технологій Big Data допомагає розробникам аналізувати та витягувати дані з великих наборів даних. Hadoop і Spark є двома найпотужнішими технологіями Big Data.

Кваліфікований спеціаліст повинен мати не тільки основні знання, а й прагнути поглибити свої навички, намагатись оволодіти низкою інструментів, фреймворків та охопити якнайбільше пов’язаних з розробкою тем. Адже всі ці знання неодмінно вам стануть в нагоді для того? щоб працювати над проєктами в найкращих IT компаніях та з часом тільки підвищувати рівень заробітної плати.