Необхідні навички, щоб стати frontend developer | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Необхідні навички, щоб стати frontend developer

Червень 08, 2022 front-end курси академія

Кваліфіковані front-end розробники, що володіють всіма аспектами своєї професії, користуються попитом в IT сфері. IT технології стають з кожним днем все популярнішими, і потреба ринку в досвідчених спеціалістах тільки зростає. Це одна з причин, чому багато хто вирішує змінити свій кар’єрний шлях і починає працювати в ІТ. Однак, щоб стати дійсно успішним спеціалістом, потрібно володіти певним набором навичок та знань.

Необхідні навички відрізняються залежно від посади та проекту, над яким працює розробник. Деяким компаніям підходять початківці, ознайомлені з основами розробки, але здатні вміло використовувати свої знання на практиці. Інші шукають справжніх спеціалістів «єдинорогів», рідкісного виду розробників інтерфейсу, які також дуже добре розробляють і UI та UX-дизайн.

Ми підібрали список тих навичок, які потрібно знати, якщо ви тільки починаєте працювати в ІТ-сфері або намагаєтеся отримати першу позицію Junior Frontend.

Технічні навички Front-end розробника

1. HTML, CSS

Знання HTML та CSS є обов’язковими для спеціалістів, що займаються веб-розробкою.

Головними компонентами сайту є HTML, що забезпечує структуру веб-сторінки, та CSS, що використовується для стилізації візуального макета сайту. За допомогою лише HTML та CSS інструментів можна створити простий веб-сайт та програми. Однак, щоб зробити сайт інтерактивним, потрібні ще і знання JavaScript.

Як фронтенд так і бекенд розробники часто стикаються в своїй роботі з версткою за допомогою HTML та CSS. Тому знання HTML та CSS це must have для front-end розробника.

2. Препроцесори CSS

Препроцесори CSS- програми, що розширяють стандартні можливості CSS, додаючи до них додатковий набір функцій. Їх обов’язок — обробити написаний CSS код, перш ніж він буде опублікований на веб-сайті та перетворити його в читабельний код, зручний для різних браузерів. Препроцесори полегшують та прискорюють роботу розробника і пришвидшують весь процес автоматизації верстки сайтів.

Препроцесори досить часто використовуються в розробці, тому навички роботи з ними часто можна знайти в переліку вимог на посаду веб-розробника.

3. JavaScript

HTML, CSS, JavaScript- ця трійка потрібна всім, хто думає про кар’єру фронтенду. Хоча, якщо ви не прихильник стилів, але вам дійсно подобаються всі функції та можливості JavaScript, які він надає, вам варто заглибитися у вивчення цієї мови. Є багато пропозицій по працевлаштуванню для суто JavaScript-розробників, і попит на цих спеціалістів такий же високий, як і на front-end розробників.

4. Інструменти розробника, вбудовані у браузер

Вбудовані в браузер інструменти розробника можуть суттєво покращити досвід розробки, якщо вміти ними правильно користуватись. Кожен браузер має свій набір таких інструментів. Наприклад, в Google Chrome можна знайти набір інструментів Chrome DevTools, завдяки якому можна швидко відредагувати сторінки та протестувати сайт на наявність помилок.

Якщо витратити деякий час та розібратись як працюють інструменти розробника, то можна значно підвищити свою продуктивність.

5. Фреймворки JavaScript (Angular, Ember, React) і бібліотеки JavaScript

Кожен проект над яким працює розробник, потребує умінь роботи з певними фреймворками. Знання самої мови — це одне, але вміння працювати з фреймворками — це додаткова навичка, і без неї ви не зможете створити якісний проект для клієнта. Найпопулярнішими фреймворками є Angular, React і Vue.js і ознайомлення з одним із них це великий плюс.

Використання бібліотек JavaScript сприяє мінімізації кількості коду, який потрібно писати з нуля. Адже в бібліотеках містяться плагіни та розширення, завдяки яким можна додавати готові елементи до проекту. Це економить час та облегшує робочий процес.

Навіщо заново винаходити велосипед і витрачати свій час, коли можна просто використовувати вже готове робоче рішення?

6. CSS фреймворки (Foundation, Bootstrap)

Як і фреймворки JavaScript, фреймворки CSS допомагають отримати ті ж результати від кодування, але за менший час та зменшити обсяг роботи розробника. Bootstrap і Foundation — це два основних CSS-фреймворки, що використовуються найчастіше.

Фреймворки CSS зведуть до мінімуму обсяг роботи, який потрібно виконати, і прискорять процес кодування.

7. Адаптивний/мобільний дизайн

Адаптивна верстка являється невід’ємною частиною сучасної веб-розробки. Адаптивний веб-дизайн сайтів допомагає створювати сайти, що змінюють свій дизайн та підлаштовуються під розміри екрана того пристрою, який використовує користувач.

Все більше користувачів використовують різні мобільні пристрої для перегляду сайтів, тому розробникам просто необхідні навички адаптивного дизайну та знання того, як перетворити веб-сайт із респонсивного на адаптивний.

Soft skills Front-end розробника

1. Комунікативність

Спілкування між членами команди дуже важливе для отримання ефективного результату від роботи над проектом. Щоб завершити проект, потрібне постійне спілкування між дизайнерами UI/UX, front та backend розробниками. Звісно, в команді ще є менеджер проектів, який допомагає з потоком інформації, і SCRUM-майстер, який допомагає протягом всього робочого процесу, але без деяких базових навичок міжособистісного спілкування працювати з іншими спеціалістами не так просто.

Для фронтенд-розробника важливо вміти чітко сформулювати та передати свої думки, також, дуже цінується вміння написання документації, яку інші можуть прочитати та зрозуміти.

2. Робота в команді

Взаємодія з іншими членами команди зазвичай є частиною повсякденної роботи розробників. Навіть будучи фрілансером, доведеться спілкуватися з клієнтами та працювати разом з ними над проектом.

Вміння бути «командним гравцем», підтримувати зв'язок з командою, допомагати іншим та звертатись до них за порадами роблять робочий процес більш результативним.

3. Вирішення проблем

Дуже часто вирішення технічних проблем лягає на плечі веб-розробника. Стресостійкість, критичне мислення та адаптивність допомагають впоратись з проблемами та швидко їх усунути. Кожен спеціаліст початківець робить помилки, але і досвідчені розробники не здатні їх уникнути. Не варто соромитись своєї необізнаності в чомусь, адже робота над помилками сприяє самовдосконаленню і професійному розвитку.

4. Креативність і бажання вчитися

Створення оригінальних рішень, сайтів, додатків вимагає великої творчості та постійного навчання. Front end розробник, що здатний впроваджувати унікальні, нестандартні та ексклюзивні ідеї при створенні проектів завжди знайде замовників. Компанії завжди готові виділити бюджет чи придбати такі оригінальні проекти, адже вони виділяються серед інших проектів конкурентів та приваблюють більше клієнтів.

Тенденції та технології змінюються, тому розробнику важливо бути в курсі останніх IT новин і весь час навчатись та самовдосконалюватись.