Що має знати фахівець з кібербезпеки | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Що має знати фахівець з кібербезпеки

Жовтень 19, 2022 кібербезпека

Кібербезпека — це запобігання крадіжки чи компрометації інформації в електронному світі. Для цього використовують три складові безпеки ІТ інфраструктури:

  • Конфіденційність (правила обмеження доступу до важливої, особистої інформації).
  • Цілісність (інформація має бути точною та перевіреною).
  • Доступність (надійність доступу до інформації для відповідних осіб).

Фахівці з кібербезпеки захищають гроші, дані, репутацію компанії, їх співробітників та користувачів.

Що вивчати спеціалісту з кібербезпеки?

Кваліфікований співробітник повинен мати доволі широкі знання, щоб забезпечити всі складові безпеки на різних рівнях роботи. Основні навички:

  • Знання функціонування баз даних SQL.
  • Вміння читати код, щоб мати змогу знайти приховані джерела зовнішнього впливу.
  • Орієнтування у будові пристроїв комп'ютерної техніки.
  • Аналітичні знання, щоб точно оцінити чи буде функціонувати код при внесенні певних змін.
  • Можливість точно і швидко знаходити і оцінювати загрози, виявляти джерела їх розповсюдження.

Якими способами вас можуть атакувати?

Загрозливе програмне забезпечення

Найпопулярніший інструмент кібератак. З ним зустрічається кожен користувач мережі Інтернет. Це створений файл, який може пошкодити комп’ютер чи дані користувача, чи вивести його зі строю. Часто розповсюджується через поштові вкладки чи посилання.

SQL ін’єкція

Це крадіжка інформації з бази даних. Яка відбувається через включення частини шкідливого коду мовою управління базами даних у вразливі частини програми чи додатку.

Fishing

Це крадіжка конфіденційної інформації (дані банківських карт чи паролі). Для цієї атаки злочинці направляють жертвам електронні листи, в яких представляються офіційною установою. Для цього спеціально створюється сайт, додаток, інтерфейс у схожому дизайні з відповідним наповненням, відрізняється тільки домен.

Атака Man-in-the-Middle

Це перехват даних під час їх передачі від користувача до потрібного джерела. Це ніби додатковий прошарок в системі обміну. Найчастіше ця атака відбувається при підключенні до незахищеної мережі Wi-FI.

DoS-атаки

Це надлишкове навантаження на мережі та сервери, через що вони не можуть нормально функціонувати і часто “лягають”. За допомогою такої атаки можуть бути пошкоджені деякі компоненти системи чи зупинитися діяльність організації.

Криптоджекінг

Зараз стають дуже популярними такі атаки, при яких загрозливе програмне забезпечення проникає в систему та краде обчислювальні ресурси пристрою, щоб перераховувати криптовалюту з рахунку компанії, користувача на свій. Виявити цю проблему достатньо важко, і можна лише при опрацюванні рахунків.

Кожна компанія хоче, щоб її ресурси функціонували нормально. За останні роки кібератаки увійшли до числа найбільших загроз для бізнесу. А сума збитків від них зростає кожного року в геометричній прогресії, на 2021 рік ця сума перевищує річні світові збитки від стихійних лих. Тому професія спеціаліста з кібербезпеки стає все більш популярною.