У що інвестувати під час війни? | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

У що інвестувати під час війни?

Війна разом з вбивствами й руйнуваннями міста призводять до економічної кризи. А під час кожної кризи в людей з’являється питання, що зробити із грошима, аби вони остаточно не розтанули. Адже ваші умовні 10 000 вже не ті ж самі 10 000, що, скажімо, рік тому. Інфляція, курс долара, реальний ріст продукції через збільшення імпорту. Постає питання, як максимально ефективно використати наявні гроші. Як для тих, хто має багато, так і для тих хто майже нічого не має.

Адже 50 000 доларів можна інвестувати в облігації, нерухомість чи розширення власного бізнесу. А от куди вкласти 5 тисяч гривень?

Я зараз скажу досить не популярну, але логічну думку. Вам в моменти найбільших криз потрібно вкладати не в пасивний, а в активний дохід. У свої знання. Адже де ще ви зможете отримати повернення інвестицій вже через півмісяця-місяць? Навіть продаючи нелегальні речовини строк окупності набагато більший. І це незважаючи на всі ризики.

Щоб підкріпити цю думку, хочу розказати історію свого знайомого ІТ спеціаліста, житло якого було під окупацією: «Знаєш, коли я повернувся я побачив, що орки перерили мою бібліотеку. Вони шукали в книжках гроші, думали, що я використовував їх як місце сховку заначки. І нічого там не знайшли. Це досить цікаво, адже в цій літературі я якраз гроші й знайшов. Вони дозволили мені стати senior-ом й купити все, що я зараз маю. Але вони цього не побачили».

Так само, на жаль, більшість людей не бачить цієї можливості. Можливості вкласти в себе. Ваші знання не можливо вкрасти, вони не обваляться від курсу долара, інфляції чи ще чогось. Вони з вами назавжди. Так, це не той випадок, коли ти просто вклав гроші й спочиваєш на лаврах, отримуючи відсотки. Але це та ситуація, де ти отримуєш повернення своїх інвестицій (грошей і часу) набагато швидше.

Візьмемо для прикладу курс Основи верстки HTML і CSS. Він коштує 3240 грн на місяць й триває 2,5 місяці. Тож вклавши цей час й фінанси ми вже можемо отримати наступне: маркетолог зі знанням мови HTML отримує на 10% більше зп, й на 20% більше пропозицій (адже чим унікальніші ваші вміння, тим легше вам знайти роботу).

зп фронтенд розробника девелопера доу

Якщо ж пройти повний курс по frontend, то ми побачимо, що можна після місяців навчання отримати роботу на позиції junior (скоріш за все доведеться походити по співбесідах, але не більше, ніж на будь-яку іншу роботу). Середня зарплата junior frontend developer в Україні, а це означає, що ви зможете відбити своє навчання на курсі вже за 550$, що по теперішньому курсу понад 20 000 грн. І це я не кажу, що при знанні англійської ваша зарплата була б в кілька разів вищою. В Україні гарна англійська вам би додала приблизно ще плюс 100 доларів на місяць, а якби ви вирішили поїхати закордон, то це був би ще більший плюс. Тож вклавшись ще у власну англійську ви б могли зі старту отримувати приблизно 24 000 грн на місяць.

Хочете більше – чудово. Ось графік росту від junior до middle. Тобто можна вважати, що за 2 роки ваші доходи зростуть на 400% до 2700$. Такого росту навіть криптовалюта не показує. І не варто забувати, що ваші доходи, на відміну він криптовалюти вниз йти не можуть.

Тож давайте зараз просто порахуємо – ціна курсу 13 608 за повний курс (це курс з основ верстки та javascript), після цього взявши середню пропозицію на ринку ви отримаєте дохід у 20 000 грн. Тобто вже на третьому тижні ви відіб’єте свої інвестиції. А якщо попрацюєте кілька років – то ваша зп дозволить вам отримувати аналогічні кошти раз в 4 дні.

дохідність інвестицій

Чому ж, на мою думку, люди не вкладають всі свої гроші в себе, у свою освіту? Я собі завжди це пояснював так: люди намагаються зробити так, щоб їм було комфортно саме сьогодні. А про майбутнє не часто всі ми думаємо. Але тоді, в моменти кризи ми починаємо про це жалкувати й говорити «а от якби я раніше знав це, то я б не…». Це все мені нагадує ситуацію з лісорубом з тупою сокирою. Через поганий інструмент він встигав за день зрубати лише одне дерево й отримував мінімум, що йому заледве вистачало на життя. Але коли йому пропонували нагострити сокиру і зрубати по кілька дерев, щоб заробляти більше то він завжди казав «в мене і так немає часу на відпочинок, я заледве одне дерево встигаю зрубати».

Тож якщо ви думаєте про те, де взяти фінанси завтра, то перше, що слід зробити – це вкласти свої гроші й час в знання, які допоможуть вам отримати гарну зарплату. Навіть якщо ви не думаєте все життя працювати в ІТ сфері, це допоможе вам стати на ноги й задуматись про те, а чого ж конкретно ви хочете. Адже обирати роботу для душі найкраще тоді, коли ваш гаманець повний.

Автор - Нікіта Наконечний