Frontend що це таке і нащо його вивчати | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Frontend що це таке і нащо його вивчати

Жовтень 12, 2022 front-end курси академія

Найперше питання, яке звучить від ІТ-спеціаліста, коли ви цікавитесь розробкою вебресурсів чи диджиталізацією свого бізнесу, це уточнення: “фронтенд” чи “бекенд”. Тож давайте детально розберемося, що таке “фронтенд”, які завдання виконує фронтенд розробник, якими навички він повинен мати.

Що таке Frontend?

Це все те, що бачать користувачі під час взаємодії з програмою, відвідуванням сайту, додатку чи платформи. Ви працюєте з кодом для візуальної частини. Обробляєте запити користувачів та відображаєте функціональні задачі інтерфейсу.

Інструменти та методи створення для відтворення вебсайт постійно змінюються, тому розробник повинен бути постійно в курсі, як розвивається сфера і застосовувати ці знання у своїй роботі.

Що таке Frontend

Головне завдання Frontend-розробника

Подати інформацію для користувача у зручному та актуальному форматі. Тож якщо ви маєте творчий підхід до роботи, гарно розвинену просторову уяву, бажаєте бачити результат своєї роботи, то вам точно у фронтенд.

Ви повинні зв’язати бекенд з макетами сайту дизайнера та реалізувати весь функціонал на стороні користувача.

Зараз юзери використовують різноманітні пристрої для отримання інформації, з різним розширенням екрана, тому перед Frontend-розробником постає ще одна задача — адаптувати створену програму під ці зміни. Паралельно враховуючи:

  • Кросбраузерність (використання різних браузерів для відкриття сайту).
  • Кросплатформеність (можливість програмного забезпечення працювати на різних апаратних платформах та операційних системах).

Що потрібно вивчати для Frontend?

  • HTML. Це розмітка елементів на сторінці, тобто ви задаєте їх розташування та розміщення.
  • CSS. Стилізація зовнішнього вигляду проєкту. Ви повинні задати колір, розмір елементів. Перетворити схему на привабливий макет, який хочеться розглядати.
  • JavaScript. Це реакція на сторінці на будь-яку дію: натискання на кнопку, розкриття списку, надсилання запиту і т.д.. Ви створюєте всі функціональні можливості для клієнта.
  • jQuery. Бібліотека, завдяки якій взаємодіють HTML та JavaScript. Завдяки їй спрощується робота з компонентами DOM.
  • Верстання макетів. Розуміючи, як працюють стилі CSS та розмітка, ви зможете написати код за PSD-макетом, щоб не прописувати його щоразу вручну.
  • UI/UX-проєктування. Ви проводите дослідження та розробляєте дизайн.
  • SQL-запити. Мова для програм баз даних. Ви створюєте покращені запити та спрощуєте виправлення запитів, які повертають неправильні результати.
  • Знання Backend. Для просунутого спеціаліста, який планує працювати на великих проєктах, для комунікації з іншими спеціалістами необхідні знання в їх сфері.

Чому потрібно стати Frontend-розробником?

  1. Без вас не обійдеться жоден вебсайт чи додаток, які зараз створюються щодня у великій кількості.
  2. Динамічний розвиток цієї сфери говорить про те, що вам завжди буде куди рости.
  3. Це один з найпростіших шляхів потрапляння в IT-індустрію.
  4. Маєте право вибору в роботі, можете працювати як з програмами, додатками, так і з сайтами.
  5. Якщо не сподобається працювати Frontend-розробником, легко можете піти в дизайн, програмування Java чи HTML, чи стати FullStack розробниками, бо матимете основні знання в цих напрямках.