Scrum, BPM CBOK, TOGAF | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Scrum, BPM CBOK, TOGAF

Лютий 24, 2020 Scrum BPM CBOK TOGAF

Гнучкий стандарт управління проектами Scrum допомагає бізнесам набути проектно-залежної специфіки і так триматися на ринку та розвиватися. Стандарт дозволяє вибудувати в організації Developer Operation та запроваджувати завжди контрольовані зміни в бізнесі та його інфраструктурі. Для розуміння сутності стандарту сформульовані найважливіші принципи Scrum.

  1. Люди та взаємодія важливіше процесів та інструментів.
  2. Робота проводиться невеликими командами.
  3. Ефективність оцінюється на рівні команди, а не конкретної людини.
  4. Самовдосконалення.
  5. Ітерації. Після кожної ітерації або спринту повинен з'явиться робочий «продукт».

Стандарт Scrum обирають, коли необхідний простий, зрозумілий, логічний, прозоро керований інструмент.

Scrum-підходи до реалізації проектів надзвичайно популярні в компаніях, які здійснюють розробку комп'ютерних додатків. Курси зі Scrum читають в навчальних IT-центрах та спеціалізованих освітніх організаціях.

Звід знань з управління бізнес-процесами (Business Process Management Common Body of Knowledge, BPM CBOK) змінює погляд бізнесу на управління процесами, а також на роль автоматизації в управлінні процесами та потоками робіт всередині та між підприємствами. Цей стандарт, який розвивається, разом з автоматизацією став революційним в управлінні швидкими змінами. BPM CBOK надає інноваційну можливість оптимізувати взаємодію з клієнтами, постачальниками та співробітниками. Сформульовано наступні принципи BPM CBOK.

  1. Перетворювати, а не просто покращувати процеси.
  2. Давати важелі управління клієнтам.
  3. Робити процеси глобальними, стандартизованими та «людяними».
  4. Використовувати великі дані.
  5. Подвоїти ставку на процесні компетенції.

BPM CBOK використовує єдину понятійну базу термінів та надає цілісний підхід до створення та управління бізнес процесами. Розроблені та обґрунтовані контрольні показники ефективності впровадження BPM CBOK.

Курси BPM CBOK викладають в бізнес-школах та освітніх центрах, які розробляють навчальні програми з управління проектною діяльністю.

The Open Group Architecture Framework (TOGAF) дозволяє оцінити необхідність побудови інфраструктури підприємства та контролювати зміни в ній. Головний принцип TOGAF, будь-яка діяльність та зміни в інфраструктурі повинні створювати або нові можливості для бізнесу, або оптимізувати наявну діяльність. Основною метою TOGAF-підходів має стати створення ланцюжка цінності Value Chain. Це архітектурно цілісний інструмент для створення та підтримки інфраструктури, який здатний врахувати поточні та майбутні потреби бізнесу.

TOGAF необхідний для створення довгострокового плану розвитку компанії, наприклад, з метою отримання інвестицій або виходу на IPO. Це потужний інструмент для побудови стабільної IT-інфраструктури підприємств та організацій, яка буде надійно працювати при великих змінах. Так забезпечується безперервність бізнесу. TOGAF-підходи допомагають стабілізувати або підвищити капіталізацію бізнесу. Він приносить величезну користь в довгостроковій перспективі.

Зазначимо, що наразі концепції TOGAF набувають популярності. Курси з TOGAF читають в освітніх центрах IT та бізнес-спрямованості, а також в бізнес-школах.