Карта DevOps інженера: як стати фахівцем? | nt.ua

(044) 390 73 35 (050) 352 68 64

EN RU UA

Карта DevOps інженера: як стати фахівцем?

Січень 25, 2021 devops devops інженер карта

DevOps – це методологія, яка націлена на подолання прогалин між процесами ІТ і безпеки, щоб швидко та надійно доставити кінцевий код. У девелоперів й інженерів з'являється спільна відповідальність за безпеку й якість коду на різних рівнях його готовності.

Ми вже раніше обговорювали в статті, хто такі DevOps інженери. Тепер пора дізнатися, що ж необхідно знати цим фахівцям.

Фахівці створили розгорнуту карту DevOps технологій і інструментів, які необхідно вивчити. На її основі ми розпишемо докладніше про них.

DevOps
  1. Мови програмування

Для початку можна вивчити хоча б одну мову програмування, щоб можна було писати сценарії автоматизації.

Серед популярних мов програмування: Python, Golang, JavaScript.

З вивченням мов Python і JavaScript вам допоможе Навчальний центр «Мережні Технології».

  1. Базові концепції операційних систем.

DevOps інженеру часто необхідно працювати над оптимізацією операційної системи для підвищення рівня продуктивності додатка.

Тут необхідно знати про: контроль процесів, потоки, паралелізмі, сокетах, управлінні введення-виведення, віртуалізації, сховище пам'яті і файлові системи.

Навчальний центр «Мережні Технології» підготував курси з вивчення Microsoft Windows і Linux.

  1. Адміністрування серверів.

Усі DevOps інженери рано чи пізно працюють з веб-серверами. Вам варто знати, як правильно динамічно масштабувати сервера без повного переписування файлів конфігурації.

Сюди належить: Nginx, Apache, Tomcat і інші.

  1. Мережа, безпека та протоколи.

Це допоможе з налаштуванням VPC, брандмауерів, працювати з різними протоколами (HTTP, TCP/IP, SSL, SSH, FTP, SMTP та інші).

Крім цього варто знати, як працювати з концепціями: управління записами DNS, брандмауери, маршрутизація, порти, балансування навантаження, шифрування TLS і стандартні утиліти (ping, netstat, ssh, ncr, ip і ін.).

УЦ «Мережні Технології» пропонує студентам вивчити продукти Cisco на декількох курсах. Дізнатися детально про них можна тут.

  1. Infrastructure as Code.

IaC (інфраструктура як код) –  це контроль ІТ-інфраструктури, використовуючи файли конфігурації.

Зверніть увагу на: контейнери Docker, їх оркестрацію за допомогою Kubernetes, Docker Swarm, контроль конфігурації, використовуючи інструменти Chef, Ansible, Salt, Puppet, підготовка інфраструктури, використовуючи Terraform.

Навчальний центр «Мережні Технології» пропонує вивчити адміністрування Windows Server 2019 на курсі WS-011T00 і контейнеризацію й управління на платформі Docker на курсі NT-Docker.

  1. Інструменти CI/CD.

Безперервна інтеграція (CI) – це практика, якою користуються розробники при інтеграції коду в репозиторій. Далі інтеграцію перевіряють, використовуючи автоматизоване складання й автоматичні тести.

Безперервна доставка (CD) –  це метод розробки ПЗ, коли команди створюють ПЗ в короткі періоди. Головна мета методу спрямована на створення, тестування і випуск ПЗ з високою швидкістю і частотою.

Для розуміння CI і CD необхідно вивчати Jenkins, Teamcity, CircleCI, GitLab CI, Travis CI, Microsoft VSTS, CodeShip, Bamboo.

В УЦ «Мережні Технології» безперервне постачання з TFS і GIT в Microsoft Azure розглядається в рамках курсу M20487 «Розробка Microsoft Azure і веб-сервісів».

  1. Моніторинг ПЗ та інфраструктури.

Моніторинг допомагає проаналізувати продуктивність інфраструктури. Аналіз зібраних даних визначає наскільки додаток і оновлення впливають на взаємодію з кінцевим користувачем. Моніторинг допомагає контролювати і підтримувати послуги в постійній доступності для користувачів.

Для успішного моніторингу DevOps інженеру важливо знати інструменти: Zabbix, Prometheus, DataDog, Grafana.

  1. Хмарні провайдери.

DevOps не може існувати без хмари. На сьогоднішній день з'явилося чимало постачальників хмарних послуг. Але найпопулярніші серед них: AWS, Azure і Google Cloud.

Успішно вивчіть технології Microsoft Azure на курсах УЦ «Мережні Технології».


Навчальний центр «Мережні Технології» пропонує курси по вивченню DevOps методології для теперішніх та майбутніх фахівців. Наш консультант готовий надати вам вичерпну консультацію щодо формату, умов і можливостей навчання в нашому центрі – контакти.